Italienskt pannbröd

Italienskt pannbröd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Italienskt pannbröd

9 ingredienser

Focaccia - italienskt pannbröd - blir gott till picknicken eller på buffén. Receptet ger en hel plåt, vilket är praktiskt om du ska bjuda många. Färsk timjan eller rosmarin kan ligga och dra i oljan ovanpå brödet och ge extra smak. Tack vare oljan, behöver man inget smör på, servera med någon god, krämig ost till i stället.

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst
  • 7,5 dl vatten, ljummet
  • 1 kg vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

att strö över:

  • olja
  • havssalt
  • färska örter

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Sikta ner mjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet. Häll i olja, degspad och salt och peppar. Fös ihop mjöl och degspad till en smidig deg och arbeta den blank och elastisk. Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfilm, låt den jäsa i 1 timme till dubbel storlek.
  2. Ta upp degen och arbeta den i någon minut. Lägg ut den i en oljad långpanna och gör hål med hjälp av fingrarna i degen. Täck degens yta med ett lager olja, lägg ut kvistar av färska örter och klappa in dem i degen. Täck med fuktig duk och låt degen jäsa i ytterligare 1 timme.
  3. Strö på havssalt och grädda brödet i 20 minuter i 200°.