Italienska lammköttbullar med bönsallad

13 röster
40 m
4
Italienska lammköttbullar med bönsallad
Foto: TV4

Friterade lammköttbullar i mustig tomatsås. Serveras med ljummen bönsallad.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 dl brödsmulor (eller små, små bitar av dagsgammalt bröd)
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • 2 stjälkar mynta
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 citron rivet skal
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl solrosolja, till stekning

Tomatsås

  • 400 g passerade tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl rödvin
  • 1 basilikastjälk
  • ev 1 krm socker
  • salt
  • olivolja

Bönsallad

  • 400 g vita konserverade bönor (cannellini)
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 2 msk olivolja
  • 0,25 rödlök, fint skivad
  • salt
  • svartpeppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tomatsås
    Koka såsen under tiden som lammfärsbullarna tillreds. Värm upp olivoljan med vitlöksklyftan i en kastrull. När löken fått lite färg tillsätt tomater, vin, basilika, socker och salt och låt sedan såsen koka på låg värme i 20 minuter. Ta upp vitlöken som kastas.
  2. Lammfärsbullar
    Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja utan att de tar färg. Låt dem svalna. Häll brödsmulorna i en stor skål, skeda över lite vatten och rör om. Lägg i köttet och rör i lök, ägg, brödsmulor, mynta, persilja, citronriv, olivolja, salt och peppar. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Forma sedan färsen till stora bullar.
  3. Hetta upp solrosolja i en stekpanna. Fritera lammbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom. Lyft sedan över dem på hushållspapper och låt dem rinna av under någon minut.
  4. Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen och låt dem puttra i såsen ca 5 minuter.
  5. Bönsallad
    Skölj snabbt av bönorna under kallt vatten och låt dem rinna av.
  6. Rör samman citronsaft, olja, salt och peppar i en skål. Tillsätt rödlöken.
  7. Värm bönorna i en kastrull med lite saltat vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt. Blanda bönorna i skålen med dressing. Salladen kan ätas varm eller kall. Värm ev. salladen.
  8. Skeda tomatsås över lammbullarna vid serveringen, strö över några myntablad och servera med bönsalladen bredvid eller i en liten skål på sidan om.
30 april 2015
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...