2 dl brödsmulor (eller små, små bitar av dagsgammalt bröd)
1 msk vatten
1 ägg
2 stjälkar mynta
1 msk persilja, finhackad
1 citron rivet skal
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl solrosolja, till stekning
Tomatsås
400 g passerade tomater
1 klyfta vitlök
1 dl rött vin
1 basilikastjälk
ev 1 krm strösocker
salt
olivolja
Bönsallad
400 g vita konserverade bönor (cannellini)
2 msk citron, färskpressad
2 msk olivolja
0,25 rödlök, fint skivad
salt
svartpeppar
Gör så här
Tomatsås
Koka såsen under tiden som lammfärsbullarna tillreds. Värm upp olivoljan med vitlöksklyftan i en
kastrull. När löken fått lite färg tillsätt tomater, vin, basilika, socker och salt och låt sedan såsen
koka på låg värme i 20 minuter. Ta upp vitlöken som kastas.
Lammfärsbullar
Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja utan att de tar färg. Låt dem svalna. Häll brödsmulorna i en stor skål, skeda över lite vatten och rör om. Lägg i köttet och rör i lök, ägg, brödsmulor, mynta, persilja, citronriv, olivolja, salt och peppar. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Forma sedan färsen till stora bullar.
Hetta upp solrosolja i en stekpanna. Fritera lammbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med
två matskedar så att de får fin stekyta runtom. Lyft sedan över dem på hushållspapper och låt dem rinna av under någon minut.
Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen och låt dem puttra i såsen ca 5 minuter.
Bönsallad
Skölj snabbt av bönorna under kallt vatten och låt dem rinna av.
Rör samman citronsaft, olja, salt och peppar i en skål. Tillsätt rödlöken.
Värm bönorna i en kastrull med lite saltat vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt. Blanda
bönorna i skålen med dressing. Salladen kan ätas varm eller kall. Värm ev. salladen.
Skeda tomatsås över lammbullarna vid serveringen, strö över några myntablad och servera med
bönsalladen bredvid eller i en liten skål på sidan om.