Italiensk räksoppa med tomat och bruschetta

Spela video Italiensk räksoppa med tomat och bruschetta
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 1 kg frysta tinade stora räkor, MSC-märkta
  • 350 g fänkål
  • 2 små gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 tomater
  • 1 kruka basilika (spara lite till bruschettan, se nedan)
  • 0,5 g saffran (1 paket)
  • 1 msk socker
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong (gjord på tärning)
  • 2 dl mellangrädde
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Bruschetta

  • 4 skivor lantbröd
  • 10 körsbärstomater
  • 1 klyfta vitlök
  • parmesanost, grovriven eller hyvlad
  • 3 msk basilika, strimlad
  • olivolja
  • 40 g prosciutto (tunna skivor av italiensk lufttorkad skinka)

Gör så här

  1. Skala räkorna och ställ dem svalt. Strimla fänkål, lök och vitlök. Dela tomaterna i halvor och peta ur kärnorna med liten kniv. Fintärna dem och grovhacka basilikan.
  2. Hetta upp olivolja i en stor kastrull som rymmer hela rätten. Lägg i fänkål och lök och fräs tills de mjuknat något.
  3. Rör ner saffran, socker och cayennepeppar i kastrullen och häll sedan i vinet. Låt alltsammans koka i ett par minuter och tillsätt sedan buljong och grädde. Smaka av med salt och peppar. Koka på låg värme i ca 15 minuter. Tillsätt tomater och basilika, smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp, ställ åt sidan och blanda försiktigt i räkorna (de ska inte kokas).
  4. Bruschetta
    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla dem på båda sidor med olivolja och rosta i övre delen av ugnen tills de fått lite färg.
  5. Dela och kärna ur tomaterna och skär dem i små bitar. Skiva vitlöken och strimla basilikan. Lägg alltsammans i en skål, blanda försiktigt med lite olivolja och fördela blandningen på bröden. Toppa med hyvlad eller grovriven parmesanost, en skiva prosciutto och ett basilikablad.
Kommentera receptet

Fler goda recept