Italiensk kycklinggryta med parmesanpolenta

50 m
4
Spela video Italiensk kycklinggryta med parmesanpolenta
Foto: TV4
50 m
4

Du behöver

Kycklinggryta

  • 500 g färska körsbärstomater (ev.konserverade pomodorini)
  • 400 g kycklinglårfiléer
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 liten rödlök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 liten peperoncino (chili), finsmulad
  • 1-2 dl rött vin
  • 5 sardellfiléer inlagda i olja
  • 2 msk kapris
  • 1-2 dl basilika

Polenta

  • 7,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1,75 dl snabbpolentagryn
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1-1,5 dl parmesanost, färskriven
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • salt
  • persilja, till garnering
  • pecorino, färskriven till garnering

Gör så här

  1. Kycklinggryta
    Skölj och dela tomaterna i halvor och skär sardellerna i små, små bitar.
  2. Skölj och torka av kycklingbitarna. Krydda runt om med salt och peppar.
  3. Hetta upp olivolja i en gryta och bryn först kycklingen ordentligt. Lägg i lök och peperoncino, fräs dem i ca 4-5 minuter. Häll sedan i vinet och låt alltsammans puttra utan lock tills vinet ångat bort.
  4. Rör i sardeller, kapris och låt alltsammans fräsa i ett par minuter. Lägg sedan i tomater, rikligt med basilika, salt och peppar. Låt grytan koka under lock på låg värme i ca 20 min, sedan koka utan lock i 10-20 min.
  5. Smaka av med salt och peppar. Rör försiktigt om några gånger.
  6. Polenta
    Koka upp 7,5 dl vatten med salt i en kastrull. Rör ner polentagrynen lite i taget. Sänk värmen och koka sakta under ständig omröring i 5-10 minuter, enligt instruktionen på förpackningen.
  7. Rör ner persilja, parmesanost, olja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt.
  8. Blanda noga och häll över i en form så att polentan, när den täcker botten får en tjocklek på ca 1 cm. Ställ polentan att svalna och stelna och skär den sedan i fyrkanter om 6x6 cm.
  9. Servera kycklinggrytan med polentan och med lite överströdd persilja och färskriven pecorino.
Kommentera receptet

Fler goda recept