Italiensk gazpacho

Italiensk gazpacho ny 2024
Foto: Zeta

Italiensk gazpacho

17 ingredienser

30 min

Kall tomatsoppa, lika god till lunch som till förrätt. Enkel att göra och lätt att förbereda, låt den gärna stå i kylen över natten, då tar smakerna ihop perfekt.

Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso
Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso 2024

Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso

Intensiv fräsch fruktighet och angenäm beska, följd av en markerat pepprig eftersmak

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 silverlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 gurka
  • 2 tomater
  • 2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso
  • 500 g krossade tomater
  • 1,5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl Zeta Balsamvinäger rosé
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Toppings

  • 1 burk Zeta Crème av kronärtskockor
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 gurka, skalad och tärnad
  • 1 förp Zeta Krutonger Naturella
  • Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, chili och vitlök. Dela och kärna ur paprika. Ta bort det lilla fästet där tomatkvisten suttit.
  2. Skala gurkan med potatisskalare. Fintärna halva gurkan och lägg undan till topping.
  3. Skär alla grönsaker i grova bitar. Mixa grönsakerna och resterande ingredienser slätt i mixer.
  4. Häll i krossade tomater och mixa soppan ytterligare. Späd med iskallt vatten lite i taget till rätt konsistens. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Toppa soppan med crème på kronärtskockor, tärnad gurka, plockade basilikablad, och krutonger. Ringla olivolja över. Dags att servera!
TIPS!
Tips från Zeta!
Olivolja – vad ska användas till vad?

Tips från Zeta!

Så väljer du rätt sorts olivolja!

Läs mer