Italiensk fisksoppa med tomat och saffran

48 röster
40 min
4

Paolo Robertos fisksoppa med lax, torsk, räkor, tomat och saffran är oemotståndligt god! Den är dessutom enkel att laga och passar perfekt till både vardag och fest.

Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 300 g laxfilé
  • 300 g torsk- eller gösfilé
  • 300 g oskalade räkor
  • 1 fänkål, liten
  • 1 purjolök, liten
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 2 msk färsk hackad timjan (eller 2 tsk torkad)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2-3 fiskbuljongtärningar
  • 400 g cocktailtomater på burk (konserverade)
  • salt
  • svartpeppar
  • finhackad bladpersilja att strö över

Gör så här

  1. Dela fiskfiléerna i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Skala räkorna. Ansa fänkålen och skär bort stocken i mitten och skär resten i skivor. Ansa och strimla purjolöken.
  2. Hetta upp olivoljan i en rymlig kastrull eller gryta som rymmer hela rätten. Fräs vitlök och purjolök varsamt. Rör ner fänkål, timjan och cayennepeppar och fräs i ytterligare ett par minuter.
  3. Tillsätt saffran, vin, tomater, vatten och buljongtärningar (börja med två). Låt soppan sjuda i 10–15 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare en buljongtärning om det behövs.
  4. Lägg i fisken. Låt soppan sjuda i 3–4 minuter (tunna fiskbitar behöver kortare tid). Smaka av med salt och peppar. Ställ grytan åt sidan och blanda sedan i räkorna, de ska inte koka med.
  5. Häll upp soppan i djupa tallrikar och strö över räkor och persilja.
1 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept