Presenteras av Kökets kurser

Italiensk fest med Paolo Roberto

Italiensk mat är fylld av passion, kärlek och kultur: den ska lagas tillsammans och avnjutas tillsammans! Som Paolo säger: ”det är kring middagsbordet man blir en familj”. Så vad passar bättre än att bjuda in till en riktig fest med italienska smaker?

Här har vi samlat 5 tips på hur du lyckas med en italiensk festmåltid. Alla recept och tips är hämtade från Paolos onlinekurs Italiensk matlagning. I kursen får du tillgång till mängder av recept, tips, råd och filmer som kommer göra dig till en mästare inom italiensk mat.


1. Starta middagen på topp med antipasti

En charkbricka är ett exempel på en perfekt antipasti, förrätt. Man kan äta den stående, sittande, med händerna, med bestick och det finns inga rätt eller fel. Det viktigaste med en charkbricka är inte hur du äter den utan VAD det är på brickan. Noga utvalda produkter som är gjorda på bra råvaror är själen i all italiensk mat.

Gå kursen

Paolos 2 bästa tips för hur du väljer bra råvaror:
1. Titta alltid så att mozzarellan du köper är gjord på buffelmjölk. Är den gjord på någon annan mjölk är det ingen äkta mozzarella.
2. Ju lägre surhetsgrad olivoljan har desto bättre! En riktigt bra olivolja doftar nyklippt gräs och har härliga aromer. Doftar den surt är det inget bra köp.

Köp Paolo Robertos onlinekurs för fler smarta tips kring val av råvaror >>

Gå kursen

2. Servera huvudrätten på två tallrikar

I Italien äter man huvudrätten på två tallrikar, en med exempelvis pastan, eller risotton och en med proteinet. Man vill att smakerna från varje del av rätten ska komma till sin rätt och blandar inte det som vi ofta gör i det svenska köket. Det gör italiensk mat perfekt till fest då gästerna själv kan kombinera maträtten som de önskar. Mindre matsvinn och tydligare smaker!

I Paolos kurs hittar du massor av recept på italienska huvudrätter >> 

Gå kursen

3. Hemligheten bakom en perfekt pastadeg

Pasta är en perfekt bjudrätt när det kommer många gäster! Du kan förbereda allt i god tid och förvara pastadegen i kylen tills det är dags. Paolos bästa tips är att använd både durumvete och vanligt vetemjöl i pastadegen. Durumvetet ger pastan tuggmotstånd och gör att du enkelt får den perfekt al dente när du kokar den.

Lär dig hur du gör Paolos perfekta pastadeg i hans onlinekurs >>

Matlagning är för mig kärlek som blivit synliggjord.

-Paolo Roberto

Gå kursen

4. Så lyckas du med tomatsåsen

En superenkel sås är den klassiska italienska tomatsåsen. Den passar underbart bra ihop med pasta, fiskrätter eller i en gnocchigratäng. Dofta alltid på tomaterna innan du väljer vilka du ska använda - de ska dofta mycket tomat! Vill du vara på den säkra sidan så välj körsbärstomater. De klarar nämligen transport bäst och plockas först när de fått mogna klart på träden. Det gör att körsbärstomaterna ofta har mer smak.

I onlinekursen visar Paolo hur du lagar en riktigt god tomatsås från grunden >>

Gå kursen

5. Avsluta middagen med evig kärlek

Äter du en liten bit tiramisu kommer den göra dig lycklig oavsett hur olycklig du varit tidigare. Paolo beskriver tiramisu som receptet på den eviga kärleken. Så har du inte testat hans recept så är det dags nu! Tiramisu är perfekt till fest då du bör göra den redan dagen innan! Den är fräsch, fluffig, lätt och kommer ge alla gäster ett drömlikt avslut på middagen.

Köp Paolo onlinekurs för att se hela receptet på hans gudomliga tiramisu >>

Gå kursen

​Vill du ta del av alla ljuvliga recept och kockknep kan du läsa mer och köpa Paolo Robertos onlinekurs här >>

Gå kursen

Paolos mest populära recept

Fler tips!

Italiensk meny med Paolo Robertos recept

Mer om kurserna!