500 g små konserverade cannellinibönor, sköljda och avrunna
1 tsk torkad oregano
ca 1 l grönsaksbuljong (från tärning eller fond)
salt
svartpeppar
4-8 skivor lantbröd, helst dagsgammalt
olivolja
flingsalt
parmesanost, färskriven
Gör så här
Ansa, skölj och skär salladen i grova strimlor (ca 3 cm), på bredden. Dela tomaterna. Skala och skiva vitlök och schalottenlök tunt.
Värm upp olivoljan i en rymlig tjockbottnad kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa i
ett par minuter utan att den tar färg. Blanda i salladsstrimlor, tomater, basilika, peperoncino, salt och peppar och låt alltsammans puttra under lock i ca 5 minuter eller tills salladsbladen har börjat mjukna men fortfarande är spänstiga. Ta upp peperoncinon som kastas.
Lägg i bönorna och strö över oregano. Tillsätt buljongen, som knappt ska täcka ingredienserna, och låt sedan grytan koka på låg värme i ytterligare 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek brödskivorna och lägg sedan över dem på ett hushållspapper. Strö över lite flingsalt.
Servera grytan med olivbrödet vid sidan om eller lägg en brödskiva på en tallrik och fördela några slevar böngryta över. Strö över parmesanost och servera genast.