Italiensk böngryta med romansallad och tomat

koket.se
Italiensk böngryta med romansallad och tomat
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Italiensk böngryta med romansallad och tomat

16 ingredienser

35 m

Mustig böngryta med varm romansallad, tomater och olivbröd.

Om du utesluter riven parmesan och väljer ett bröd utan mejeriprodukter blir rätten vegansk.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 romansallad, huvuden
  • 12 körsbärstomater
  • 2 små klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 torkad peperoncini
  • 3 msk olivolja
  • 10 blad basilika
  • 500 g små konserverade cannellinibönor, sköljda och avrunna
  • 1 tsk torkad oregano
  • ca 1 l grönsaksbuljong (från tärning eller fond)
  • salt
  • svartpeppar
  • 4-8 skivor lantbröd, helst dagsgammalt
  • olivolja
  • flingsalt
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Ansa, skölj och skär salladen i grova strimlor (ca 3 cm), på bredden. Dela tomaterna. Skala och skiva vitlök och schalottenlök tunt.
  2. Värm upp olivoljan i en rymlig tjockbottnad kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa i
  3. ett par minuter utan att den tar färg. Blanda i salladsstrimlor, tomater, basilika, peperoncino, salt och peppar och låt alltsammans puttra under lock i ca 5 minuter eller tills salladsbladen har börjat mjukna men fortfarande är spänstiga. Ta upp peperoncinon som kastas.
  4. Lägg i bönorna och strö över oregano. Tillsätt buljongen, som knappt ska täcka ingredienserna, och låt sedan grytan koka på låg värme i ytterligare 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek brödskivorna och lägg sedan över dem på ett hushållspapper. Strö över lite flingsalt.
  6. Servera grytan med olivbrödet vid sidan om eller lägg en brödskiva på en tallrik och fördela några slevar böngryta över. Strö över parmesanost och servera genast.