Äppelkaka med choklad

Äppelkaka med choklad
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Äppelkaka med choklad

14 ingredienser

Paolos recept på äppelkaka med choklad är beräknat till 8–10 personer. Recept från boken Italiensk bondmat.

Ingredienser

  • 4 äpplen [500 g]
  • 3 ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl Limoncello (eller annan fruktlikör)
  • 100 g mörk choklad, grovhackad
  • ev florsocker, att sikta över
  • smör
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform med avtagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i cirka 1 cm tjocka klyftor.
  4. Vispa ägg, socker och salt pösigt i en bunke, gärna med elvisp.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggsmeten, lite i taget.
  6. Tillsätt mjölk och limoncello och rör om till en jämn smet.
  7. Blanda försiktigt ner äppelklyftor och chokladbitar.
  8. Häll smeten i formen och grädda kakan i 40–50 minuter, eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Stjälp upp kakan på ett fat när den har svalnat något.
  10. Sikta eventuellt över lite florsocker när det är dags för servering.