Isabelles tre varianter på bullar

Isabelles tre varianter på bullar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Isabelle Aderheim HSB
Isabelle Aderheim HSB

Isabelles tre varianter på bullar

Av: Isabelle Aderheim

Från: Hela Sverige bakar

28 ingredienser

Isabelle bjuder på tre sorters bullar. Blåbärsgifflar med mandelmassa, saffrans- och apelsinkringlor samt mysiga äppel- och kanelgömmor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Deg

  • 100 g jäst för söta degar
  • 300 g smör
  • 6 dl kaffegrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • ca 20 dl vetemjöl

Mysiga äppel- och kanelgömmor

  • 3 syrliga äpplen
  • 1,5 dl syltsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • ca 4 msk malen kanel
  • 50 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • ca 2 dl pärlsocker
  • ägg, till pensling

Puttes gifflar

  • ca 3 dl frysta blåbär, tinade
  • 1,5 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • ägg, till pensling
  • ca 2 dl mandelspån

Saffrans- och apelsinkringlor

  • 2 apelsiner, saft och skal
  • 1,5 dl syltsocker
  • 1 msk sirap
  • 1 g saffran
  • ägg, till pensling
  • 50 g normalsaltat smör, rumstempererat

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

Deg

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffegrädden. Värm till fingervarmt, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser upp sig.
  2. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jästa övertäckt i ca 30 min.
  3. Tag upp degen på mjölad bänk och dela upp degen i 3 delar. Varje del skall bli en smaksatt bullsats.

Äppel- och kanelgömmor

  1. Skala och skär äpplen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt strösocker, sirap och kanel. Låt sjuda försiktigt på medelvärme tills det blivit en segare fyllning.
  2. Värm upp ugnen till 250 grader. Tag en av degbitarna och dela upp den i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en rund bulle. Gör en rejäl grop i varje bulle.
  3. Lägg lite smör i varje grop. Lägg även i en klick äppelfyllning i varje grop och nyp ihop kanterna. Lägg bullarna med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-40 min.
  4. Pensla bullarna med vispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ugn ca 5-10 min.

Puttes blåbärsgifflar

  1. Häll i de upptinade blåbären och sockret i en bunke. Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner i blåbärsblandningen.
  2. Värm upp ugnen till 250 grader. Tag en av degdelarna och kavla ut.
  3. Bre på smöret på den utkavlade degen. Bre sedan ut blåbärsmassan på degen. Skär degen till 12 trekanter. Rulla ihop varje trekant från den breda delen mot toppen till gifflar. Lägg gifflarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-40 min. Pensla bullarna med vispat ägg och strö mandelflarn över. Grädda i ugn ca 5-10 min.

Saffrans- och apelsinkringlor

  1. Riv zest fint från en apelsin och lägg i en kastrull. Pressa juice från två apelsiner och häll i kastrullen.
  2. Tillsätt socker, sirap och saffran i kastrullen och sjud på medelvärme tills det blivit en segare fyllning.
  3. Värm ugnen till 250 grader. Tag en av degdelarna och kavla ut. Bre på smör över hela degen och sedan fyllningen på halva utkavlade degen. Vik delen som endast har smör över den andra.
  4. Skär degen i 12 remsor. Skär varje remsa på mitten men spara ca 2 cm vid vikningspunkten så det ser ut som två ben. Snurra ihop båda "benen" med varandra och sedan knyter du ihop till en snurra. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-40 min.
  5. Pensla bullarna med vispat ägg och strö zest från den andra apelsinen över. Grädda i ugn ca 5-10 min.

Pensling till bullarna efter gräddning

  1. Koka upp socker och vatten i kastrull tills sockerkristallerna försvunnit. Pensla på de färdiggräddade bullarna.