Inlagd strömming med örter

Inlagd strömming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Inlagd strömming med örter

15 ingredienser

Det här är en svensk husmansklassiker. Den passar lika bra som förrätt, på buffén eller på julbordet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rensade strömmingsfiléer
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • 2 msk smör, extra smör till stekning
  • persilja, dill

Lag:

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 rödlök, skivad
  • 6 kryddpepparkorn

Till servering:

  • purjolök, strimlad
  • tunnskivade morötter

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den få ett uppkok. Låt lagen svalna. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat. Hacka persilja och dill till fyllningen och blanda med smöret.
  2. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  3. Bryn smör i en stekpanna och stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor. Lägg över flundrorna i en form och häll ättikslagen över. Låt strömmingen stå kallt till nästa dag. Strö över purjolök och morötter före servering.