Inkokt vit sparris i suröl med kräm på äggula, krispigt surdeg och libbsticka

2

Du behöver

Inkokt vit sparris

  • 8 vita sparrisar
  • 3 dl suröl
  • 4 blad libbsticka
  • 0,5 citron
  • salt
  • socker

Hyvlad vit sparris

  • 2 vita sparrisar

Varm majonnäs

  • 75 g äggula
  • 15 g äggvita
  • 1 helt ägg
  • 10 g vitvinsvinäger
  • 9 g senap
  • 7 g salt
  • 2 dl matolja

Rökt libbstickaolja

  • 1 dl matolja
  • 30 g libbsticka

Bakad silverlök

  • 1 silverlök
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • citron

Kräm på äggula

  • 3 äggulor
  • 40 g smör, brynt

Syltlök

  • 4 syltlökar
  • 1-2 lag

Surdegskrutonger

  • 50 g surdeg
  • olja, att fritera i

Servering

  • 12 blad Libbsticka
  • 8 blad av löktrav

Gör så här

  1. Inkokt vit sparris
    Skala den vita sparrisen. Sjud upp suröl med libbsticka och smaka av med citron, salt, och socker. Lägg ner sparrisen i den varma lagen och låt det svalna. Spara lagen som buljong till rätten.
  2. Hyvlad vit sparris
    Hyvla sparrisen tunt och lägg i kallt vatten.
  3. Varm majonnäs
    Väg och mät upp alla ingredienser och mixa allt med en stavmixer. Lägg alltsammans i en sifon och ladda med 1 gaspatron och sätt i ett vattenbad som håller 65 grader. Låt ligga där i 30 minuter och skaka om den innan den används.
  4. Rökt libbstickaolja
    Mixa alla ingredienser till en grön olja. Rök den sedan med en rökpistol.
  5. Bakad silverlök
    Dela silverlöken på hälften och krydda med salt, peppar och olivolja. Baka i ugnen på 120 grader så att d blir mjuka. Ploppa sedan ut lökbåtarna och smaka av med citron.
  6. Kräm på äggula
    Rör samman äggulor och varmt brynt smör till en kräm.
  7. Syltlök
    Dela syltlökarna på längden och lägg ner i en 1-2-3-lag.
  8. Surdegskrutonger
    Droppa surdegen ner i 180 grader varm olja. Fritera till gyllene färg och salta lätt.
  9. Servering
    Plocka löktraven ner i kallt vatten. Lägg upp alla delar snyggt på en tallrik och servera med löktraven och blad av libbsticka.
Kommentera receptet
Black friday

Fler goda recept