Inkokt fisk i gelé

Inkokt fisk i gelé
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Inkokt fisk i gelé

10 ingredienser

Härlig bjudmat som kan tillredas i förväg. Du kan använda alla sorters laxfiskar. Servera gärna med sallad, kokt potatis och en god dillmajonnäs.

Ingredienser

portioner
  • 2 sikar, ca 1,5 kg urtagen vikt

Lag:

  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk ättika
  • 2 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3-4 kvistar dill

gelé:

  • 5 dl silat kokspad
  • 5-8 blad gelatin

Gör så här

  1. Fjälla och skölj fisken. Lägg den hel i en gryta. Blanda lagen och slå över, den ska täcka fisken, men inte mer. Sjud fisken i 10 minuter.
  2. Ta upp fisken försiktigt. Sila spadet. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten 5 minuter. Hetta upp 5 dl av kokspadet, fiska upp gelatinbladen och låt dem smälta i spadet. Ställ det kallt tills det stelnat något men fortfarande är flytande.
  3. Dra skinnet av fisken och lägg den på serveringsfat. Garnera med skivade rädisor, gurka och klippt dill. Skeda gelén över och ställ kallt tills gelén stelnat.