Marulk och potatispuré med kantareller

Marulk och potatispuré med kantareller
Foto: TV4

Marulk och potatispuré med kantareller

Av: Ingrid - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1h 30 min

Marulk och potatispuré med Västerbottensost. Serveras med smörstekta kantareller, rödvinssås och ruccolasallad.

Dryckestips
Rosévin, Bulgarello

Ingrid i Östersund lagade även
Sparris och breasola
Cheesecake med passionfrukt

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • ca 1 kg marulk (färsk eller tinad)
  • 1-2 msk grovt salt

Rödvinssås

  • 2 rödlökar, grovhackade
  • 12-15 vitpepparkorn
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 5 dl kycklingfond
  • 5 dl rött vin
  • 1 tsk brunt farinsocker
  • 2 msk smör

Kantareller

  • 3-4 dl kantareller, hackade (tinade eller färska)
  • 2 dl grädde
  • 2-3 msk smör

Potatispuré

  • 12 mandelpotatisar (mjölig sort eller King Edward)
  • 150 g Västerbottensost
  • ca 5 dl mjölk, het!
  • 25 g smör
  • vitpeppar, nymalen (efter smak)
  • salt (efter smak)

Gör så här

Fisk

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Lägg ut lite grovsalt i en stor form eller ugnspanna.
  3. Placera ut fisken.
  4. Häll på lite grovsalt ovanpå fisken.
  5. Använd en digital termometer och sätt ner den diagonalt i fisken.
  6. Fisken är färdig när temperaturen visar 46 grader. Man får beräkna ca 1 timme per kilo fisk.

Rödvinssås

  1. Fräs lök, vitpepparkorn, timjan och vitlök tills det fått färg.
  2. Slå sedan på kycklingfonden.
  3. Slå på rödvinet
  4. Koka minst 20 minuter.
  5. Sila bort lökrester och peppar.
  6. Fortsätt sedan att koka såsen tills det återstår 1/3.
  7. Tillsätt brun farin och en smörklick.

Potatispuré

  1. Purén kan förberedas och görs klar strax innan serveringen. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Riv osten.
  3. Häll av potatisen, ånga av.
  4. Tillsätt den heta mjölken, lite i taget, samtidigt som du vispar med elvisp.
  5. Vänd ner osten.
  6. Salta och peppra.
  7. Häll upp i ugnsfasta portionsskålar.
  8. Låt de sedan stå tills de ska gratineras.

Strax innan servering

  1. När fisken är klar, höj temperaturen på ugnen till 225 grader.
  2. Håll fisken varm genom att linda in den i aluminiumfolie.
  3. Gratinera purén i ca 10 minuter.

Kantareller

  1. Medan den blir klar, gör i ordning kantarellerna. Stek kantarellerna i smöret.
  2. Häll på grädden.

Uppläggning

  1. Lägg och platta ut lite svamp på tallriken.
  2. Lägg sedan fisken ovanpå.
  3. Ringla rödvinssås runt fisken.
  4. Placera lite ruccolasallad bredvid.
  5. Ställ en potatisform med puré på varje tallrik.