Ingefärsrimmad lax med asiatisk majonnäs

POPULÄRT
koket.se
Ingefärsrimmad lax med asiatisk majonnäs
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Ingefärsrimmad lax med asiatisk majonnäs

19 ingredienser

45 min

Rimmad och ångad lax med smak av ingefära. Servera den här fantastiska laxen med japanskt ris, avokado och en enkel majonnäs smaksatt med sesamolja och miso.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rimmad lax

  • 500 g laxfilé
  • 50 g färsk ingefära
  • 3 msk salt
  • 0,5 l vatten, ljummet

Tillbehör

  • 4 port japanskt ris
  • 3 avokado, mjuka
  • inlagd ingefära
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 förp spenat [ca 70 g]
  • 4 äggulor
  • sesamfrön, rostade
  • ev chiliflakes

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 2 msk ljus miso
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja (eller matolja)
  • sesamolja (efter smak)
  • salt

Gör så här

  1. Börja med fisken. Rör ut salt i ljummet vatten. Riv ner ingefäran i vätskan och rör om. Lägg i laxen skuren i portionsbitar och låt rimma i ca 30 minuter.
  2. Gör under tiden majonnäsen. Blanda äggula, miso, senap och risvinäger.
  3. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar med stavmixer eller vispar. När majonnäsen "bundit sig" kan du låta oljan rinna ner under tiden som du fortsätter mixa eller vispa kraftigt.
  4. Avsluta med att smaksätta med sesamolja under fortsatt vispning och smaka slutligen av med salt.
  5. Koka riset enligt instruktioner på paketet.
  6. Ta upp laxen och torka den försiktigt med hushållspapper.
  7. Ånga fisken i en ångkorg tills den faller sönder om du petar i den med gaffel.
  8. Lägg riset i skålar, toppa med skivad avokado, grovhackad koriander, majonnäs, spenat och slutligen fisken.
  9. Toppa med rostade sesamfrön, ev lite chiliflakes och äggula.