Ingefärs- och vitlökskycklingspett, rödkål, broccoli, pinjenötter och aioli med gurkmeja

Härligt asiatiska inslag. Använd en sockerfri soja till marineringen av grönsakerna, till exempel Kikkoman. Råstekt broccoli får en väldigt god brynt smak och pinjenötterna förstärker de rostade tonerna och sältan från den lilla mängd soja som hälls över precis innan broccolin tas ur pannan. Vattenkrasse är full av vitamin C och serveras som en liten sallad till. 1 portion innehåller ca 10 g kolhydrater, de kommer främst
från honungen och rödkålen, komplettera gärna med råris.  /Björn

20 september 2017
4

Du behöver

Kyckling

  • 600 g kycklinglår, skinn- och benfria
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk riven vitlök
  • 2 msk agavehonung
  • 2 msk mörk soja
  • 1 msk ljus vinäger
  • 1 chilifrukt med kärnor, skivad

Grönsaker

  • 1 broccoli, i buketter
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk Kikkomansoja
  • 200 g rödkål, tunt strimlad och lagd i isvatten
  • 50 g vattenkrasse
  • 1 dl pinjenötter, rostade

Aioli med gurkmeja

  • 0,5 msk gurkmeja
  • 1 dl neutral rapsolja
  • 0,5 citron
  • 1 äggula
  • salt
  • flingsalt

Gör så här

  1. Kyckling
    Koka ihop alla ingredienser utom kycklingen tills hälften återstår och du har en glace. Skär kycklingen i mindre bitar och marinera i glacen minst 30 minuter, eller gärna över natten.
  2. Trä upp kycklingbitarna på spett och grilla eller stek dem tills de är färdiga, kontrollera att innertemperaturen blir mellan 65-68 grader. Pensla med glacen under tillagningen.
  3. När kycklingen är färdig, koka upp glacen som är kvar och pensla på kycklingen. Krydda med flingsalt.
  4. Grönsaker
    Råstek broccolin i en het panna i olivoljan. Den ska bli sotad på ytan och knappt klar i mitten. Tillsätt sojan och låt den precis bara koka in i broccolin.
  5. Häll av vattnet från kålen och torka den torr. Blanda broccoli, kål och vattenkrasse.
  6. Aioli med gurkmeja
    Fräs gurkmejan i lite av oljan för att få ut smaken och färgen. Stek citronen i en torr panna på snittytan så att den blir ordentligt karamelliserad.
  7. Mixa äggula, gurkmeja och lite av saften från den stekta citronen i en matberedare. Tillsätt oljan pö om pö medan matberedaren går så att det blir en emulsion, mot slutet kan du hälla i mer olja åt gången. Smaka av med citronsaft och salt.
  8. Servering
    Strö nötterna över grönsakerna. Servera kycklingspetten och grönsakerna med aiolin.
Kommentera receptet

Fler goda recept