I säsong: juli

I säsong: juli

I juli är band annat den svenska kronärtskockan, morötterna, blåbär och hallon i säsong.

Kronärtskockor
Kronärtskockan kokas hel i rikligt med saltat vatten tills du kan dra loss bladen. Doppa den köttiga nedre delen i smör och citron och dra av köttet mellan tänderna. Botten och hjärtat kan man sedan äta med kniv och gaffel. Bottnarna och hjärtana används hela eller delade i grytor och soppor.

Tips: Stjälken bryts av, så att de grövsta fibrerna dras ur botten, och de nedersta bladen avlägsnas. Eventuellt klipps de skarpa bladspetsarna av.

Hälsa: Kronärtskocka blir allt populärare och kan hittas i många beredningar i våra butiker. Den säljs färsk, som pesto, inlagd i olja och kokad. Kronärtskocka innehåller prebiotiska fibrer, C-vitamin, betakaroten, kalium och antioxiderande fenolföreningar.

I säsong: juli-oktober

Savoykål
Savoykål har en mild kålsmak och kan användas till mycket. Den är god strimlad, i klyftor eller i hela blad, förvälld eller ångkokt till dolmar. Savoykål har annars i stort sett samma användningsområden som vitkål.

Tips: Förvaras i kylskåp i +2-4°, gärna i plastpåse. Torkar lätt.

Hälsa: Savoykål är rik på A- och C-vitaminer. Den innehåller också järn och kalcium.

I säsong: juli-november

Päron
Fruktköttet är mycket saftigt och uppfriskande vilket gör päronet sött och gott att äta som det är.

Tips: Det finns nästan hur många sorters päron som helst, kinesiska päron stekta i honung på rucolabädd med ädelost och valnötter är en god förrätt som garanterat motionerar smaklökarna.

Hälsa: Päron innehåller C-vitamin och spårämnet boron som motverkar benskörhet.

I säsong: oktober-juni

Tomater
Tomater har många användningsområden - de kan användas färska, på burk (krossade, passerade eller hela), eller i puré. Plommontomater brukar vara extra bra att använda i matlagning. Tomater generellt kan användas i gratänger, soppor, såser, grytor. Det finns även konserverade och soltorkade och tomater är huvudingrediens i en del juicer och i ketchup. Tomater som fått mogna i solen är mest vitaminrika och har en kraftig och god arom.

Tips: Tomater bör förvaras i temperaturer mellan 11–14 grader, och bör inte förvaras tillsammans med äpplen som producerar mycket etylen, vilket påskyndar mognadsprocessen på tomaterna. Färska tomater kan ersättas med burktomater och vice versa när det gäller grytor och såser.

Hälsa: Vissa tomatsorter innehåller fem gånger mer vitamin C än andra. Tomaten är ganska rik på karoten och vitamin C. Hur stor mängd av dessa som ingår i tomaten varierar beroende på sort och mognadsförhållande.

I säsong: juli-september

Gurka
Gurkan används vanligen naturell i sallader och i dipsåsen tzatziki. Den svenska västeråsgurkan, även kallad ättiksgurka, druvgurka eller saltgurka, används nästan uteslutande för inläggning. Gurka kan också kokas lätt och serveras som varmt tillbehör till huvudrätten.

Tips: Gurka bör förvaras mellan 7–14 grader. Låt förpackad gurka ha kvar plasten runtikring, annars blir den lätt torr och tråkig.

Hälsa: Gurkan är vår mest vattenrika grönsak med ett innehåll av 96 procent vatten. Den innehåller en liten mängd vitaminer och mineraler, bland annat C-vitamin.

I säsong: juli-september

Rotselleri
Rotselleri används oftast i soppor och grytor, i gratänger, eller rotfruktskompotter, ofta för att fylla ut smaken på grytan eller soppan. Rotselleri har en kraftig, aromatisk smak och är lite söt. Den anses ha lite för dominerande smak för att användas i råkost.

Hälsa: Förutom att vara rik på vitaminer och mineraler innehåller rotselleri lite kalorier men mycket fibrer. Selleri innehåller naturliga bitterämnen, som stimulerar matsmältningen genom att sätta fart på galla och lever.

Tips: Palsternacka eller persiljerot är goda ersättare, särskilt i soppor och grytor.

I säsong: juli-april

Morot
Med morot finns det oändliga variationsmöjligheter. De äts ofta som råkost, men går även bra att pressa till juice, eller att ha i gratänger, soppor, grytor, att koka eller ha i wok. Eller varför inte som dessert i morotskaka? Om du ska servera morot som råkost är det bäst att välja lite större morötter, eftersom de är saftigare i smaken. Späda morötter är däremot goda att koka med en smörklick som tillbehör till huvudrätter.

Hälsa: Morötter är en bra A-vitaminkälla. De får sin färg från ämnet beta-karoten vilket omvandlas till A-vitamin i kroppen . Mogna, rödare morötter som stått längre i jorden innehåller mer beta-karoten än de späda, som också är lite ljusare i färgen.

Tips: Om kylskåpet skulle vara tomt på morötter kan den ersättas med palsternacka, kålrabbi eller rotselleri.

I säsong: juli-april

Blåbär
Förutom att ätas färska med mjölk passar blåbär i bakverk. Naturligtvis passar de också till sylt och saft. Vinäger som kryddas med blåbär är gott att ha i köttmarinader och steksky.

Tips: Frys in blåbären och ta upp så mycket som går åt för tillfället. De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt.

Hälsa: Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Inom traditionell läkekonst har de använts mot diarre, synproblem och hudproblem. Blåbär innehåller flera kraftigt antioxiderande ämnen. Det uppges ofta att blåbär kan förstärka mörkerseende. Studier pekar på att blåbär kan skydda hjärnan och kanske stärka minnet. Blåbär är utan tvekan ett mycket nyttigt bär. De är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter.

I säsong: juni-augusti

Hallon
Äts som de är i desserter eller görs till sylt, saft eller marmelad. Gula hallon finns också.

Tips: Passar bra att frysa in, kan användas i till exempel smoothies. Om du kokar sylt på hallon - använd helt rena burkar, så att sylten inte möglar på grund av att burken inte är ren från början.

Hälsa: Hallon innehåller mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns folat, B2-vitamin, magnesium, niacin och kalium.

I säsong: juli-augusti

Nektarin
Nektariner och persikor äts som de är, men passar även bra i sallader och som tillbehör till varmrätter. Både nektariner och persikor används i bakverk och kokas till kompott och marmelad. Kan användas som färsk i fruktsallad, kan kokas och serveras som garnityr, eller läggas in.

Tips: Gör en nektarinpaj.

Hälsa: Nektariner och persikor innehåller relativt lika mängder vitaminer och
mineraler. Näringsämnen som karoten, E- och C-vitamin samt kalium finns i båda frukterna.

I säsong: juli-september

Persika
Användning: Passar bra i pajer, inläggningar, naturell eller till glass.

Tips: Gör inlagd persika.

Hälsa: Nektariner och persikor innehåller relativt lika mängder vitaminer och mineraler. Näringsämnen som karoten, E- och C-vitamin samt kalium finns i båda frukterna.

I säsong: juli-september

Vitlök
Vitlök har mycket skarp och genomträngande lukt och smak, vilket beror på svavelhaltiga, eteriska oljor. Pressad vitlök ger karakteristisk smak åt grytor, soppor och gratänger. Färsk stor vitlök bakas på grillen eller i ugnen och äts som primör med smör. Vitlöksklyftor läggs in i kryddlag och används som pickles. Den färska vitlöken är mycket saftig och det har knappt bildats några skal. Den vitlöken passar bra att grilla eller ugnsbaka.

Tips: Skala vitlöken genom att lägga den på skärbrädan och tryck till med en kniv så att den plattas till, den knäcks lite och skalet faller lättare av.

Hälsa: Vitlök kan ha effekt mot bakterier och svamp och stimulerar immunförsvaret. Vitlök verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller. Färsk vitlök höjer fettförbränningen genom att kroppstemperaturen ökar. Färsk vitlök hjälper till att regulera blodsockret vilket gör att suget efter socker kan minska.

I säsong: juli-september

Majrova
Smaken på majrova är mild, betydligt mildare än kålrot. Majrova är en utmärkt grytgrönsak och är även god att ugnsrosta. Majrovan fungerar också bra att koka i saltat vatten och servera som ensamrätt eller tillbehör. Majrovorna går också att använda råa, antingen rivna i en råkostsallad eller tunt skivade och marinerade i en god dressing. Rovan är rosafärgad på översidan, medan undersidan är svagt gulvit och fruktköttet klarvitt.

Tips: Majrovan kan ersättas med kålrabbi, kålrot eller rotselleri. Dessa är dock lite kraftigare i smaken. Välj inte allför stora majrovor, dessa kan vara hårda och träiga, cirka 10 centimeter i diameter är en riktlinje. Den ände av rovan där blasten suttit kan vara lite träig och trådig, därför kan man gärna gröpa ur den delen något.

Hälsa: De stora, runda, gråvita rotfrukterna innehåller mycket C-vitamin. Den har mild kålsmak, betydligt mildare än kålrot och är rik på C-vitamin.

I säsong: juli-september

Gröna bönor
Gröna bönor är goda att koka några minuter i saltat vatten och äta som tillbehör till exempelvis kötträtter. De är också utmärkta lättstekta eller wokade. De är bäst om de inte tillagas längre än att de behåller sin krispighet. Haricot verts och andra späda bönor går även bra att äta råa.

Tips: Om du inte har gröna bönor eller vill byta ut dem, använd andra sorters bönor.

Hälsa: Gröna bönor är mycket fiberrika. Fiber ger mättnadskänsla och är positivt för mag- och tarmfunktionen.

I säsong: juli-september

Zucchini
Squash, zucchini eller courgette som de också kallas, kan ätas rå i sallader och användas ungefär som gurka, men är även utmärkt i grytor, grönsaksrätter, stekt, grillad som ensamrätt eller som tillbehör till kött och fisk. Squash ingår också alltid i den klassiska franska grönsaksgrytan ratatouille. Färdigmogna blir de stora pumpor som man till exemepl kan sylta.

Tips: De flesta squash-varianter har liknande smak och går att ersätta med varandra. Rå squash i sallader går i regel att ersätta med gurka. I grytor kan du använda dig av aubergine.

Hälsa: Innehåller 95 procent vatten, men är också ganska rika på A- och C-vitamin och niacin.

I säsong: juli-oktober

I juli finns det dessutom gott om:
Potatis, rotselleri, vinbär, melon, purjolök, rabarber, ramslök, romansallad, rucolasallad, salladslök, spenat, stjäkselleri, tomat, vitkål, jordgubbar, körsbär, nektarin, blomkål, broccoli, fläder, fikon, fänkål, grantäpple, grapefrukt, gräslök, gurka

Kronärtskocka

Savoykål

Päron

Tomater

Gurka

Rotselleri

Morot

Baka med blåbär

Hallon

Persika

Vitlök

Majrova

Gröna bönor

Zucchini