Åmbergskretsens jordnötskaka

Åmbergskretsens jordnötskaka
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Åmbergskretsens jordnötskaka

10 ingredienser

Här bjuds det på goda grejor - om man inte är nötallergiker, men då får man välja något annat tror jag bestämt.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör, smält
  • 1,5 dl vatten, kokhett
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg (stora)
  • 2 dl salta jordnötter, hackade, lagom för att täcka kakans ytan (det blir ett par dl)

glasyr

  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 4 msk grädde
  • 4 msk smör, smält

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Tillsätt det smälta smöret och det kokande vattnet.
  3. Vispa därefte i äggen, ett i taget.
  4. Smörj en form och grädda i 175 grader i 30 minuter. Kakan skall vara fast i mitten.
  5. När kakan är färdig, strö jordnötterna över kakan. Låt ugnen vara på!
  6. Blanda ingredinserna till glasyren i en kastrull.
  7. Koka tills blandningen tjocknar (ca 5 min).
  8. Häll glasyren över nötterna och sätt in kakan i ugnen igen för att få färg. Det borde ta ungefär 5 minuter i 175 graders värme.