Hummus från grunden

Nidal Kersh

Hummus från grunden

11 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 200 g torkade kikärtor
  • 1 tsk bikarbonat
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 dl tahinipasta
  • 1 citron, saft från
  • salt

Till servering

  • olivolja
  • tomat
  • gul lök, skivad rå
  • pitabröd
  • myntate

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna i minst 8 timmar, eller över natten. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag och häll dem i en stor kastrull. Fyll på rejält med vatten, tillsätt bikarbonat och låt koka upp. Sänk sedan temperaturen lite så att det inte stormkokar.
  2. Under kokning så kommer det bildas ett vitt hårt skum. Ta bort det med en sked allt eftersom. Skalen till kikärterna kan lossna och under kokning, lyft bort dem som kokat upp till ytan med en hålslev. Smaka för att kolla om kikärterna är klara, det tar 1-1,5 timme. De ska vara helt mjuka och kännas ungefär som färdigkokt potatis. Häll av det mesta av vattnet men spara några deciliter till mixningen. Lägg eventuellt undan några deciliter hela kikärter för garnering.
  3. Lägg resten av kikärterna i en matberedare och mixa i några minuter. Tillsätt cirka 1 deciliter kokvatten. Fördelen med att mixa varma kikärter är att det är lättare att få kikärtspurén len. Låt svalna till cirka 37°.
  4. Skala vitlöksklyftorna och tillsätt dem och låt matberedaren jobba i några minuter så att det blir helt slätt. Ha i tahini och mixa. Tillsätt citronsaft och mixa en stund till. Den gör så att hummusen fluffas upp. Smaka av med salt.
  5. Servera genom att skopa upp hummus mitt på en tallrik. Smeta ut den över hela tallriken med en cirkelrörelse. Häll på olivolja, toppa eventuellt med kikärter och pressa över lite citron.
  6. Ät tillsammans med tomat, skivad rå lök och pitabröd. Och en kopp myntate.