Hummer Thermidor på mitt vis

Hummer Thermidor på mitt vis
Foto: Charlotte Gawell
Nils mmolinder
Nils mmolinder

Hummer Thermidor på mitt vis

6 ingredienser

45 min

Nils Molinders variant på klassikern hummer Thermidor där hummerköttet blandas med en krämig svampstuvning för att sen ugnsgratineras i sitt skal. Lättlagat och festligt att bjuda på när det vankas fest.

Tips! Här hittar du ett recept på hummersås. Receptet är ur boken Fisk - den ultimata kokboken om fisk och skaldjur av Nils Molinder, Bokförlaget Arena.

Ingredienser

portioner
  • 4 färska humrar, kokta
  • 16 champinjoner, tärnade
  • 1 msk smör
  • 2 dl hummersås
  • 2 cl madeiravin (eller portvin)
  • 1 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader, grillfunktion.
  2. Dela humrarna och gröp ur innanmätet. Ta bort det som sitter längst fram i huvudet och har en gummiliknande konsistens. Ta ut köttet ur klor och ben. Tärna köttet.
  3. Fräs champinjonerna i smör.
  4. Häll hummersåsen i en kastrull och blanda ner hummerköttet och de frästa champinjonerna. Tillsätt madeiran eller portvinet och låt allt få ett hastigt uppkok.
  5. Fördela hummerstuvningen i de tomma skalen och strössla över parmesan. Gratinera i ugnen i 7–10 minuter.