Höstmacka med svamp, tryffel och ost

Höstmacka med svamp, tryffel och ost
Foto: TV4
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Höstmacka med svamp, tryffel och ost

Av: Linnea Liljedahl

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Underbar macka med hemgjord ostcréme på delicé och brie de maux-ost. Toppad med vitlöksstekt svamp och gotländsk tryffel.

Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Champagne Duménil Brut Millésimé Premier Cru 2007, Frankrike, nr: 7522. Sherry Real Tesoro del Principe Amontillado, Spanien, nr: 8366.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor surdegsbröd
  • olivolja
  • 150 g Delicé
  • 150 g Brie de meaux
  • 1 msk crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar
  • 400 g blandad vildsvamp
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • 2 msk smör, till stekning
  • gotlandstryffel, att riva över

Gör så här

  1. Putsa ostarna fri från vitmögel så att bara det mjuka innanmätet är kvar.
  2. Lägg osten i en matberedare med kniv, mixa slät tillsammans med créme fraiche. Salta och peppra.
  3. Lägg förslagsvis i spritspåse och låt ligga i rumstemperatur innan användning.
  4. Dela svampen om det behövs, stek den i lite olivolja tills den mjuknat. Tillsätt smöret, vitlöken, salt, vitpeppar och avsluta med svartpeppar.
  5. Stek eller grilla brödet med olivolja. Fördela ostkrämen över brödet och sedan den stekta svampen. Riv tryffel över.