Höstkyckling med gräddig sås och karljohanssvamp

POPULÄRT
Höstkyckling med gräddig sås och karljohanssvamp
Foto: TV4

Höstkyckling med gräddig sås och karljohanssvamp

Av: Frode Kollberg

Från: Sveriges mästerkock

24 ingredienser

30 m

Ett familjerecept som fick juryn i Sveriges mästerkock på fall. Höstkyckling, rostad potatis, gräddig sås med svartvinbärssaft, sojastekt purjolök och karljohanssvamp. Serveras med vinbärsgelé.

Ingredienser

portioner

Rostad potatis

  • ca 600 g delikatesspotatis
  • torkad rosmarin
  • salt
  • olja

Kyckling

  • 400 g kycklingbröst
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olja

Sås

  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 75 ml svartvinbärssaft
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl hönsbuljong
  • 8 enbär, krossade
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 morot, riven
  • salt
  • peppar

Purjolök och karljohanssvamp

  • 1 purjolök
  • 1 karljohansvamp
  • 1 msk soja

Servering

  • vinbärsgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Smörj in potatisen i olja och krydda med rosmarin och salt. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  3. Bryn kycklingen på båda sidor i smör och olja på hög värme, salta och peppra.
  4. Blanda crème fraiche, vatten, svartvinbärs saft, grädde och hönsbuljong i en gryta och låt koka upp. Blanda i enbär, timjan soja och riven morot, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg i kycklingbrösten och låt koka i såsen tills en innertemperatur av 65 grader uppnåtts.
  6. Låt vila ca 30 minuter och tranchera därefter kycklingen mot fibrerna.
  7. Fräs purjolöken och svampen i smör tills de blivit mjuka. Häll på en matsked soja och fräs ytterligare någon minut.
  8. Servera med gelé.