Höstig viltgryta, Gabriel Jonssons recept

POPULÄRT
Höstig viltgryta, Gabriel Jonssons recept
Foto: Frida Wismar
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Höstig viltgryta, Gabriel Jonssons recept

14 ingredienser

2 h

"Det här är en rätt som jag ätit mycket som liten och den är lika god nu som då. Det finns inget bättre än en mustig gryta efter en lång dag i skogen en ruggig höstdag." /Gabriel

Recept ur boken Från skog till bord, Bonnier fakta

Tips! Byt ut viltköttet mot högrev från nöt. Har du ingen skogssvamp går det bra med champinjoner.

Ingredienser

portioner
  • 800 g grytbitar av viltkött
  • 2 gula lökar, i större bitar
  • 1 stjälk stjälkselleri, i bitar
  • 4 morötter, i centimetertjocka slantar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl säsongens svamp
  • 5 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 5 enbär
  • 5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • rapsolja

Gör så här

  1. Börja med att bryna köttet i omgångar i olja på hög värme i en gryta tills det fått fin stekyta. Tillsätt lök, selleri och hälften av morötterna och stek tills löken fått färg.
  2. Tillsätt tomatpuré, hela vitlöksklyftor och hälften av svampen och stek i någon minut. Tillsätt sedan vin, lagerblad och enbär och låt sjuda i ca 15 minuter. Slå på vattnet och fortsätt sjuda under lock i ungefär 1 timme, tills köttet känns klart.
  3. Lyft ur köttet och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
  4. Lägg tillbaka köttet och såsen i grytan och tillsätt resten av svampen och morötterna. Låt sjuda tills morötterna mjuknat. Smaka av såsen med salt och peppar.
  5. Servera grytan med valfri potatis eller ris.