Höstig frittata med svamp och lök

Höstig frittata med svamp och lök
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Höstig frittata med svamp och lök

12 ingredienser

60 m

Frittata med höstens råvaror! Fyra sorters lök, svamp och gruyére. En riktigt lyxig frittata att servera till brunch, lunch eller middag!

Tips! Ät frittatan på en gång med en grönsallad med lite olivolja och vinäger på eller spara den i kylen till dagen efter, den är lika god varm som kall.

Ingredienser

portioner
  • 1 rödlök, hackad
  • 15 cm purjolök, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 3 dl svamp, rensad, ansad och hackad
  • 3 msk smör
  • 4 ägg
  • 0,75 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl persilja
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl gruyèreost, riven (eller annan lagrad ost)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt in ett galler i den övre delen.
  2. Stek den hackade löken i en rymlig ugnsfast stekpanna, gärna i gjutjärn, tills den är mjuk men inte brynt, lägg sedan i den hackade svampen och låt den steka tills all vätska kokat bort, lägg då ner smöret och låt det brynas med.
  3. Blanda ägg, yoghurt, persilja (spara lite till servering), salt och nästan all ost i en bunke och häll det över den stekta fyllningen i pannan. Vicka på pannan så att fyllningen fördelas jämnt och rinner ner i alla utrymmen.
  4. När äggen börjar sätta sig, efter ca 5 minuter så strör du över den sista osten och skjutsar in frittatan i ugnen där den ska stå i ca 30 minuter.
  5. Frittatan är klar när den är fast men inte hård, ta då ut den och låt den svalna en aning. Strö över den sista persiljan vilken lyfter frittatan. Servera!