Hög morotstårta

Hög morotstårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Emelie Renz
Emelie Renz

Hög morotstårta

Av: Emelie Renz

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

Saftig morotstårta i tre våningar. Fylld och toppad med krämig frosting med citruston.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner tårta

Botten

  • 6 ägg
  • 460 g vetemjöl [7 dl]
  • 190 g strösocker [3 dl]
  • 6 g vanilj [ca 2 tsk]
  • 24 g bakpulver [ca 5 tsk]
  • 10 g kardemumma [ca 2 tsk]
  • 4 g ingefära [ca 1 tsk]
  • 30 g malen kanel [ca 6 tsk]
  • 2,5 dl naturell olja
  • 9,5 dl morot, finrivna

Frosting

  • 400 g färskost
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3,5 dl florsocker
  • 4 citron + 1 lime (skal från alla och saft från 2)

Dekoration

  • marsipan
  • karamellfärg, grön, gul och orange

Gör så här

  1. Börja med att smöra och bröa tre sockerkaksformar (ca 10-15 cm) samt värma ugnen till 150 grader varmluft.

Kakan

  1. Sikta ner mjölet i en bunke. Blanda sedan ner alla kryddor, salt, bakpulver och vanilj. Blanda väl.
  2. Vispa i en annan skål ägg och socker poröst. Vänd sedan försiktigt ner den torra blandningen (gärna förhand) för att behålla luften. Sist men inte minst så ska de rivna morötterna och oljan tillsättas och än en gång blanda ihop försiktigt.
  3. Fyll formarna och grädda ca 45 minuter. Låt svalna innan servering.

Frosting

  1. Vispa ihop smör och färskost tills det blir en fast och krämig smet. Tillsätt florsocker, citrusskal och -saft efter smak, blanda väl och kyl sedan tills servering.

Dekorationer

  1. Färga marsipanen till grön, orange och gul. Forma sedan till små morotsdekorationer. Gör även gula rosor att placera runt morötterna samt på fatet.