Hjortronfromagetårta

Hjortronfromagetårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hjortronfromagetårta

14 ingredienser

Fluffig fromage är alltid gott som avslutning på middagen. Här har vi lagat en tårta av spröd smördeg med fyllning av hjortronfromage.

Ingredienser

portioner
  • 4,5 dl hjortron
  • 6 cl hjortronlikör
  • 4 plattor fryst smördeg
  • 2 tsk florsocker
  • 6 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Till dekoration:

  • hjortron
  • physalis
  • färska fikon
  • grädde, vispad
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen tunt. Skär ut två runda cirklar och baka dem i ugn i 10 minuter. Strö över florsockret och ställ in i ugnen en stund till. Ta ut och låt svalna.
  2. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Ta undan några fina hjortron till dekoration. Droppa likören över resten av bären och låt dem ligga en stund. Vispa äggulor och socker och häll över i en kastrull. Värm varsamt till 50°. Låt svalna och tillsätt sedan hjortronen. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och vänd ner i smeten. Smält till sist gelatinet och blanda ner i smeten.
  3. Lägg ena smördegsrundeln i botten av en form. Fyll med mousse. Lägg den andra rundeln över. Låt tårtan vila i kylen 30 minuter. Skär upp tårtbitar med vass kniv. Spritsa lite grädde på varje tårtbit, dekorera med hjortron och pudra över florsocker. Dekorera med physalis och fikon.