Hjortroncheesecake, glutenfri och laktosfri

Glutenfri och laktosfri hjortroncheesecake
Foto: Ylva Lindgren, Ylvas Bakverkstad

Hjortroncheesecake, glutenfri och laktosfri

17 ingredienser

1 h 30 m

En bakad cheesecake som är både gluten- och laktosfri. Den krämiga fyllningen är gjord på hjortronkvarg. Tänk på att ta ut kvarg och ägg i god tid, med rumsvarma ingredienser är det lättare att få till en cheesecake med perfekt krämighet och utan sprickor.

Recept av Ylva Lindgren, Ylvas Bakverkstad

Tips! Cheesecaken blir allra godast om den får stå till sig i kylskåp över natten. Servera gärna med lättvispad grädde och hjortronsylt.

Valio Laktosfri Kvarg Hjortron

Valio Laktosfri Kvarg Hjortron 7 % - Laktosfri kvarg med fyllig och rund smak av hjortron.

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 75 g Valio Eila® laktosfri smör
  • 100 g glutenfria havregryn [2,5 dl]
  • 60 g strösocker [0,75 dl]

Fyllning

  • 800 g Valio Laktosfri Kvarg Hjortron 7 %, rumstempererad
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 citron, finrivet skal
  • 4 ägg, rumstempererade

Topping

  • 200 g Valio Eila® laktosfri lätt crème fraiche 18%
  • 3 msk florsocker
  • 1 krm vaniljpulver

Dekoration

  • ca 50 g hjortron (färska eller frysta)
  • 2-3 kvistar färsk citronmeliss
  • ca 0,5 citron, finrivet skal
  • ätbara blommor (till exempel krasse)

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, havregryn och socker till en deg. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.
  2. Tryck ut degen i botten på formen. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning

  1. Sänk värmen i ugnen till 160 grader.
  2. Rör ihop kvarg, socker, majsstärkelse, vanilj och salt till en slät smet utan klumpar. Tillsätt finrivet skal av en citron. Knäck äggen och rör ner dessa ett i taget i smeten. Blanda väl mellan varje ägg utan att vispa för hårt. Blanda ihop till en slät smet.
  3. Häll smeten över botten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen 50-60 minuter. Kakan ska ha stelnat till men fortfarande vara lite dallrig i konsistensen. Vakta nog på slutet så att den inte får för mycket färg. Ta ut och låt svalna en liten stund tills kakan sjunker ner en aning.

Topping

  1. Rör ihop ingredienserna och häll över kakan. Grädda ytterligare 7-8 minuter. Toppingen ska inte få någon färg, bara stelna till. Ta ut kakan och låt svalna helt. Låt den sedan stå kallt över natten. Lossa kakan från formen när den är helt kall.
  2. Garnera cheesecaken med hjortron, citronmeliss och eventuellt några ätbara blommor. Servera den med lättvispad grädde och hjortronsylt.