Hjortron- och citrongrottor

POPULÄRT
koket.se
Hjortron- och citrongrottor
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Hjortron- och citrongrottor

10 ingredienser

35 m

Vem älskar inte syltgrottor? I det här receptet fyller Tea kakorna med hjortronsylt. Så gott!

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

Fyllning

  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 citron, saften
  • 100 g hjortron (frysta, 2 dl)

Kakdeg

  • 200 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 citron, finrivet skal
  • 240 g vetemjöl [6 dl]
  • 40 g mandel, flagad, rostad och hackad (<1 dl)

Gör så här

Fyllning

  1. Värm socker och citronjuice tills det smält samman. Tillsätt hjortronen och värm på låg värme tills vätskan reduceras.

Kakdeg

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Häng av sylten över en bunke.
  2. Blanda samman smör, råsocker, vaniljsocker, äggula och citronskal för hand. Tillsätt sedan mjöl och blanda till en deg. Degen ska ha en sandig konsistens.
  3. Blanda sist försiktigt i mandeln så att den behåller sin form och sitt crunch. Rulla bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i muffinsformar (Använder du en muffinsplåt håller de formen väldigt bra!).
  4. Tryck ner bollen något och tryck ett hål i mitten. Fyll med hjortronsylt. Baka i mitten på ugnen i 10-16 minuter (beroende på storlek).