Himmelsk potatisgratäng med stekt lök

Himmelsk potatisgratäng
Foto: Angelica Söderberg

Himmelsk potatisgratäng med stekt lök

Från: Köket

9 ingredienser

60 min

Orimligt god potatisgratäng toppad med stekt lök. Lika god att servera till vegetariskt som till en fin köttbit.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 gula lökar
  • smör, till stekning
  • 700 g potatis
  • salt
  • svartpeppar
  • vitlökspulver
  • ca 250 g gratängost
  • 5 dl grädde
  • ev 2 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva och bryn löken i rikligt med smör tills den mjuknar och får lite färg. Lägg undan 1/3 av löken till att toppa gratängen.
  3. Skölj potatisen och skiva den tunt, gärna på mandolin eller med en matberedare.
  4. Ta fram en ugnsform (ca 20x30 cm) och varva ett lager potatis, stekt lök och lite ost. Krydda med salt, svartpeppar och lite vitlökspulver. Fortsätt varva på samma sätt och toppa sist med lite ost.
  5. Häll över grädden och toppa av med lite mjölk om det behövs mer vätska. Tänk på att gratängen bubblar upp, så lämna lite utrymme till kanten.
  6. Grädda potatisgratängen i ca 45 minuter. Lägg på ugnsfolie om gratängen börjar få för mycket färg.
  7. Toppa gratängen med resten av den stekta löken och dra några varv med pepparkvarnen. Servera på en gång till kyckling, kött eller vegetariskt.