Heta mandariner med julgrädde

Heta mandariner med julgrädde
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Heta mandariner med julgrädde

9 ingredienser

Mandariner säljs numera bara som klyftor på burk. I butiken finns satsumas eller clemetiner, som är helt kärnfria. Använd dem.

Ingredienser

portioner
  • 6-8 mandariner
  • ca 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl maderia [eller 2 dl vatten]
  • 2 dl vispgrädde
  • strösocker
  • 1 krm hel nejlika
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm kardemumma

Gör så här

  1. Skala mandarinerna.
  2. Blanda socker, vatten och eventuellt madeira i en låg vid kastrull och koka upp så att sockret smälter.
  3. Lägg i mandarinerna och låt dem koka under lock 2- 4 min. Vänd dem runt om lagen inte täcker.
  4. Vispa grädden med lite socker. Vänd ned kryddorna. Lägg upp mandarinerna i en varm skål.
  5. Koka ihop lagen på hög värme utan lock tills den blir simmig, och slå den sedan över frukten. Servera genast.