300 g torra vita bönor [eller 2 burkar i tomatsås à 450g]
Till bönkoket:
1 lagerblad
0,5 gul lök
3 hela nejlikor
ev 1 klyfta vitlök
Till grytan:
400 g köttfärs
smör
2 gula lökar
2 gröna paprikor
salt
2 krm svartpeppar
1 krm chilipulver
1 tsk basilika, smulad
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
Gör så här
Använder du torra bönor läggs de i blöt över natten.
Slå av vattnet och lägg dem i en kastrull med 1 liter nytt vatten. Tillsätt salt och ingredienserna till koket. Koka under lock ca 2 timmar, eller tills de känns mjuka men inte mosiga.
Bryn färsen lite i sänder i en stekpanna och lägg över i en gryta. Bryn också den hackade löken innan den läggs i.
Lägg i strimlad paprika, kryddor, tomatpuré och soja och småkoka 5-10 min.
Vänd ned bönorna. Använder du hemkokta bönor kan grytan behöva spädas med ytterligare tomatpuré utrörd i vatten eller buljong. Servera grytan rykande het, gärna med bröd till.