Getostfylld pannkaka

Getostfylld pannkaka
Foto: Magnus Skoglöf
Henrik Norström
Henrik Norström

Getostfylld pannkaka

8 ingredienser

Kan det bli godare? Knappast!

Ingredienser

Pannkakssmet

  • 2 dl mjölk
  • 0,7 dl vetemjöl [ca 0,66]
  • 1 ägg
  • apelsinsorbet
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3,5 dl apelsinjuice, nypressad
  • 0,5 blötlagt gelatinblad

Gör så här

  1. Rör ut lite av mjölken i mjölet innan du blandar i resten. Tillsätt en nypa salt och socker. Grädda små tunna pannkakor. Vik pannkakorna i fjärdedelar med ett par bitar getost emellan.
  2. Koka gyllenbrun karamell av socker och vatten. Slå på nypressad apelsinjuice och blanda i blötlagt gelatinblad. Smaka av så att juicen är lagom syrlig. Kör i glassmaskin till sorbet.
  3. Spara skalstrimlor från apelsin, blanchera (förväll) dem två gånger och koka därefter i sockerlag (lika delar socker och vatten). Torka skalen på papper i 100° ugn tills de är krispiga. Bryt i små bitar.
  4. Stek grova flingor av kavring i krusat smör tillsammans med de getostfyllda pann kakorna. De ska inte stekas igen utan bara puttra i smöret för den goda smörsmaken och för att bli riktigt heta.
  5. Servering. Lägg sorbetkulan i tallriken och därpå den getostfyllda pannkakan. Häll över kavringsflingorna och lite smör. Toppa med några bitar Gullspira guld (av chèvretyp) med timjan. Strö över apelsinskalsbitarna och några blad av timjan.