Brasiliansk fiskgryta

15 november 2007
4

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 0,5 dl limesaft
  • 3 dl vatten
  • 1,5 msk fiskfond
  • 4 färska tomater, tärnade
  • 1 burk kokosmjölk (3-4 dl)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)
  • salt och peppar
  • 5 salladslökar
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 2 dl flagad mandel

Gör så här

  1. Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter.
  2. Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt grytan koka upp och lägg i sambal oelek.
  3. Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och koriander någon minut innan servering.
  5. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander.
  6. Receptet kommer från boken Locket på från Kakao Förlag.
Kommentera receptet

Fler goda recept