Hemrimmad lax med dillstuvad potatis

Hemrimmad lax med dillstuvad potatis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hemrimmad lax med dillstuvad potatis

13 ingredienser

Det är verkligen enkelt att rimma lax själv. Men räkna med att det dröjer några dagar innan den är klar.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg lax av mellanbit
  • 8 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • dill
  • citron
  • sallad, till garnering

Dillstuvad potatis:

  • 2 msk margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 16-20 potatisar, kokta
  • 1 knippe dill, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Dela laxen och skär bort ryggbenet. Dra bort eventuella småben. Blanda salt och socker och gnid in laxen väl. Lägg den i en kraftig plastpåse och slå i resten av blandningen. Knyt till påsen och lägg laxen i kylen 2-3 dygn. Vänd den då och då. Pröva efter 2 dygn om den är lagom salt. Skrapa då bort saltblandningen.
  2. Smält fettet till stuvningen i en rymlig kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölk, lite i sänder. Vispa såsen slät, smaka av med salt och peppar och låt småkoka i 5 minuter.
  3. Skala och tärna potatisen och låt den bli genomvarm i såsen. Blanda ner dillen. Skär upp laxen i tunna skivor och garnera med dill och citron.