Hemligheten bakom det perfekta surdegsbrödet!

Blir surdegsbrödet inte så perfekt som du vill ha det? Då kan det vara bristen på ånga som ställer till det.
– Att grädda bröden med ånga gör en väldigt stor skillnad, säger stjärnkocken Sebastian Gibrand.

Brödbakning har jäst upp som en riktig favoritsysselsättning bland många svenskar. Tips och skötselråd duggar tätt bland vänner och bekanta - men att få till den där perfekta surdegen är inte alltid lika lätt som det låter! ​​Bakom det fulländade surdegsbrödet ligger ofta många timmar av träning. 

– Egentligen handlar det om att våga prova, och att våga misslyckas. Då kan man ta lärdom av sina misstag och få ett bättre resultat nästa gång, säger Sebastian Gibrand, Electrolux-ambassadör och stjärnkock, med bland annat en Nobelmiddag på meritlistan.

Ett enkelt sätt att höja sitt brödbak till nästa nivå är att använda sig av ånga

Ett enkelt sätt att höja sitt brödbak till nästa nivå är att använda sig av ånga. För Electrolux är ångans många fördelar inget nytt, och de allra flesta har förmodligen använt ångfunktionen i både tvättmaskiner och torktumlare. 

Läs mer om Electrolux ångugnar här!

Men många har fortfarande inte insett vikten av en ångugn för att få till det perfekta brödet:

​​●    Ångan skapar en perfekt miljö där syrakulturen trivs, vilket ger de allra bästa resultaten vid jäsningen av brödet.
●    Tack vare ångan blir brödet härligt fuktigt på insidan, och får också den eftertraktade krispigheten och karamelliseringen på ytan.
●    Med hjälp av ånga kan man även testa göra nya typer av bröd, till exempel de omåttligt trendiga bao bunsen.
●    Har ditt favoritbröd hunnit bli torrt och tråkigt? Efter bara en stund i ångugnen så blir det som nytt igen.

Det viktigaste tipset enligt Sebastian Gibrand är dock att fortsätta baka, tills man har hittat vägen till det perfekta brödet.
– I matlagning finns det flera miljarder olika tillvägagångssätt, och många tenderar att ge upp lite för snabbt om något inte fungerar. Men om man väljer rätt råvaror; ett bra mjöl och en fin syrakultur, så kan vem som helst lyckas med surdegsbaket, säger han.

Vill du öka chansen att lyckas med brödbaket? Electrolux SteamPro-ugnar kombinerar ånga med traditionell värme för att ge dig optimala förutsättningar i köket. ​

Läs mer om Electrolux ångugnar här!

Upplev matglädje med Electrolux

ENKELT
Electrolux Sebastian Gibrand header
Artikel

Stjärnkockens tips - så gör du delikatesser av matresterna!

Visst är det lätt att slänga överbliven mat i soporna? Stjärnkocken Sebastian Gibrand...

Electrolux pannkakor ny
Artikel

Så steker du perfekta pannkakor

Blir stekytan ojämn, går pannkakorna sönder, är degiga i mitten eller blir brända...

Electrolux ångugn
Artikel

Ångugn - så funkar det!

Vill du få ut det mesta av dina maträtter, både i form av smak och nyttighet? Då...

Electrolux grytbröd
Artikel

Hemligheten bakom det perfekta surdegsbrödet!

Blir surdegsbrödet inte så perfekt som du vill ha det? Då kan det vara bristen på...