Har du en matberedare är det inga problem att laga pastej. En hemlagad pastej hör hemma på julbordet, men den blir även en utmärkt förrätt med några läckra tillbehör.
Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka löken och fräs den några minuter i lite smör utan att den tar färg. Skär levern och karrén i bitar och hacka dem i matberedare eller mal i köttkvarn. Hacka ansjovisen. Blanda leverhack, lök och ansjovis i en bunke och rör ner äggula, vispgrädde, mejram, mjöl, salt och peppar. Stek en provklick och smaka av smeten.
Klä en liten form på ca 1/2 liter med späckskivorna och häll i smeten, formen ska inte vara fylld mer än till 3/4. Ugnsgrädda pastejen i vattenbad i 45–50 minuter. Låt pastejen kallna under press.
Skär 6 vackra skivor av pastejen. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper, riv pepparroten fint och skiva saltgurkorna på längden. Arrangera allt vackert på 6 assietter och dekorera med sallat.