Roy bjuder på en uppiffad variant av en riktig retroklassiker - jordgubbskräm med mandelbiskvier och vaniljglass.
Se Roy Fares laga receptet
Ingredienser
6 - 8
Jordgubbskräm
800 g jordgubbar (färska eller frysta)
250 g vatten [2,5 dl]
150 g strösocker [1,6 dl]
1 citron, pressad saft
1 vaniljstång
40 g majsstärkelse [0,75 dl]
50 g vatten [0,5 dl]
Mandelbiskvistavar
200 g mandelmassa
85 g strösocker [ca 1 dl]
50 g äggvita [1 st]
50 g sötmandel, hackad
Servering
0,5 l vaniljglass
Gör så här
Jordgubbskräm
Skölj och snoppa alla jordgubbar. Koka upp jordgubbar, vatten, socker och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila till en slät kräm och häll tillbaka i kastrullen.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i kokningen. Blanda maizena och vatten och rör ner i krämen, koka ca 2-3 min tills krämen tjocknat.
Biskvistavar
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Blanda mandelmassa och strösocker i en bunke eller blanda i en matberedare. Sedan i med lite i taget av äggvitan, blanda väl tills du får en slät smet.
Spritsa ut smeten till lagom tjock stavar på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite hackad mandel och grädda mitt i ugnen på i 10 min.
Servering
Servera jordgubbskrämen ljummen med en kula vaniljglass och några mandelbiskvistavar