Hemkokt jordgubbskräm med biskvisticks och vaniljglass

koket.se
Hemkokt jordgubbskräm med biskvisticks och vaniljglass
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Hemkokt jordgubbskräm med biskvisticks och vaniljglass

12 ingredienser

Roy bjuder på en uppiffad variant av en riktig retroklassiker - jordgubbskräm med mandelbiskvier och vaniljglass.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Jordgubbskräm

  • 800 g jordgubbar (färska eller frysta)
  • 250 g vatten [2,5 dl]
  • 150 g strösocker [1,6 dl]
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 vaniljstång
  • 40 g majsstärkelse [0,75 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Mandelbiskvistavar

  • 200 g mandelmassa
  • 85 g strösocker [ca 1 dl]
  • 50 g äggvita [1 st]
  • 50 g sötmandel, hackad

Servering

  • 0,5 l vaniljglass

Gör så här

Jordgubbskräm

  1. Skölj och snoppa alla jordgubbar. Koka upp jordgubbar, vatten, socker och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila till en slät kräm och häll tillbaka i kastrullen.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i kokningen. Blanda maizena och vatten och rör ner i krämen, koka ca 2-3 min tills krämen tjocknat.

Biskvistavar

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Blanda mandelmassa och strösocker i en bunke eller blanda i en matberedare. Sedan i med lite i taget av äggvitan, blanda väl tills du får en slät smet.
  2. Spritsa ut smeten till lagom tjock stavar på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite hackad mandel och grädda mitt i ugnen på i 10 min.

Servering

  1. Servera jordgubbskrämen ljummen med en kula vaniljglass och några mandelbiskvistavar