Hemgjorda fiskbullar i currysås

Hemgjorda fiskbullar i currysås
Foto: Ulrika Pousette
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Hemgjorda fiskbullar i currysås

15 ingredienser

45 m

En rätt så förknippad med färdigversionen att man glömmer bort att fiskbullar faktiskt går att laga själv. Kokosmjölken och curryn omöjliggör associationer till slemmiga burkvarianter. /Niklas

Recept ur boken Mitt barn äter allt: men det är så klart inte sant

Ingredienser

portioner
  • 600 g fiskfilé, skinn och benfri (kolja, torsk, sej, gös, gädda)
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl grädde
  • 3 dl ris
  • 4 msk smör
  • 4 msk curry
  • 1 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 0,5 blomkål, i bitar om 2 x 2 cm
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk rapsolja

Vuxenfiering av smakerna

  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 msk sötmandel, grovt hackad
  • 1 msk färsk koriander, grovt hackad

Gör så här

  1. Gör fiskfärsen: Lägg fisk, ägg, potatismjöl och salt i en matberedare och mixa blandningen slät. Fortsätt mixa och tillsätt 2 dl grädde, lite i taget. Ställ in i kylen.
  2. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  3. Fräs 1 msk smör och curry i en kastrull under ett par minuter. Tillsätt 3 dl grädde och 1 dl buljong, koka upp. Lägg i blomkålen och låt koka i 3 minuter.
  4. Lyft upp blomkålen och spara vid sidan av. Håll vätskan varm.
  5. I en annan kastrull, smält 2 msk smör och vispa ner mjölet. Tillsätt den varma vätskan under omröring, koka upp och låt koka försiktigt i 5 minuter.
  6. Ta ut fiskfärsen ur kylen och rull 12-16 fiskbullar. Stek dem i 1 msk smör och 1 msk rapsolja i 4-6 minuter.
  7. Häll såsen över de stekta fiskbullarna och tillsätt blomkålen, ge det ett uppkok och servera sen med ris.
  8. Servera riven ingefära, hackad mandel och koriander vid sidan av.