Hemgjord gnocchi med svamp och kålrotschips

Hemgjord gnocchi med svamp och kålrotschips
Foto: Eva Hildén

Hemgjord gnocchi med svamp och kålrotschips

0

11 steg att laga

15 ingredienser

1 h 15 m

Håll med om att matlagning kan vara väldigt mycket mindfulness. I alla fall om du väljer att verkligen avsätta tid till det. Då kanske resultatet blir dessa hemknådade gnocchi på potatis som du kokar och blandar med ett fräs på svamp, blomkål och spenat. På med ”kockens ketchup”, riven pecorino och förgyll slutligen hela smakfesten med crunchy kålrotschips.

Tips! Har du en fritös kan du göra kålrotschipsen i denna. Kålroten kan bytas ut till andra rotfrukter, rödbetor – eller så köper du färdiga rotfruktschips. Så klart behöver du inte heller göra egen gnocchi, det finns att köpa färdigt det med. Det finns genvägar till det mesta!

Tabasco_produktbild_05

Ta fram det bästa

Lyft smaken med Tabasco Buffalo pepparsås.

Ingredienser

portioner4 portioner

Gnocchi

  • 600 g mjölig potatis
  • 2-2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
  • smör (till stekning)
  • pecorinoost, riven till servering
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Kålrotschips

  • 1-3 cm kålrot
  • 2 msk neutral rapsolja
  • Maldon havssalt

Svampfräs

  • 300 g blandad svamp
  • 100 g blomkål
  • 1 förp babyspenat (ca 65 g)

Gör så här

  1. Kålrotschips
    Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär kålroten i mm–tunna skivor, lättast går det med hjälp av en mandolin.
  2. Pensla kålrotsskivorna med olja runt om och lägg på en bakpappersklädd plåt. Se till att skivorna inte ligger omlott. Sätt in i mitten av ugnen och torka till chips, det tar 20–40 minuter. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.
  3. Strö över havssalt när chipsen är klara och fortfarande varma.
  4. Gnocchi
    Koka potatisen mjuk med skalet kvar i lättsaltat vatten. Häll av, ånga av och låt svalna.
  5. Pressa potatisen med en potatispress eller stöt, direkt på mjölat bakbord. Blanda ihop potatisen med hälften av mjölet och salt.
  6. Vispa upp ägget med TABASCO® Buffalo pepparsås. Häll hälften av äggvispet över potatisen. Tillsätt resterande mjöl och resten av äggvispet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  7. Lägg degen på mjölat bakbord. Skär i två bitar och rulla till tumtjocka längder. Skär ca 2 cm stora bitar, tryck till lätt med gaffel och lägg på mjölat bakplåtspapper.
  8. Svampfräs
    Ansa och skär svampen i bitar (eller bara dra isär den med fingrarna). Hyvla blomkålen tunt, gärna med hjälp av en mandolin.
  9. Fräs svampen i smör i en stekpanna. Rör ner blomkål och spenat. Fräs ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka upp välsaltat vatten i en rymlig kastrull. Lägg ner gnocchin, skaka kastrullen lätt så att de inte fastnar på botten. Koka tills de flyter upp till ytan, ca 2 minuter. Ta upp med en hålslev och låt rinna av. Blanda med svampfräset.
  11. Servering
    Servera gnocchi och svampfräs med riven pecorino. Strö över chipsen.