Hemgjord glass med rabarberkompott och kaksmul

Hemgjord glass med rabarberkompott och kaksmul
Foto: TV4

Hemgjord glass med rabarberkompott och kaksmul

Av: Frida - Marstrand

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2 h

Ett perfekt avslut efter middagen! Hemgjord vaniljglass med rabarber- och jordgubbskompott garneras med ett sött och krispigt kaksmul.

Dryck: Nivole

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 0,75-1 dl strösocker

rabarberkompott

  • 3-4 stjälkar rabarber
  • 1 msk smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk röd hushållsfärg
  • ca 100 g jordgubbar

kaksmulor

  • 75 g smör (extrasaltat)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 tsk malen kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • ev färsk citronmeliss, till garnering

Gör så här

Vaniljglass

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg ned den hela vaniljstången så den får koka med. Låt koka upp och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  2. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt. Häll över mjölkblandningen i de vispade äggen i omgångar för att gradvis höja temperaturen och undvika äggröra. Häll tillbaka i kastrullen och sjud smeten i ett par minuter till 83 grader. Rör under tiden den sjuder så inget bränns fast i botten. Nu får det absolut inte koka så passa noga.
  3. När smeten tjocknat häller du upp den i en bunke, täcker med plastfolie, kyler med is eller kallvatten och ställer in i kylen ett par timmar. Nu är den klar att köras i glassmaskinen inom de närmsta 24 timmarna.
  4. När smeten har kallnat häll den i glassmaskinen och kör tills den är klar. Lägg sedan över glassen i en tätslutande bunke och ställ in i frysen, ta fram 15 minuter innan servering.

Rabarberkompott

  1. Skala och hacka rabarberstängerna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med smör, florsocker, kanel och karamellfärg. Koka i ca 5-10 min tills du får önskad konsistens. Ställ av från plattan och låt svalna. Slunga sedan i grovhackade jordgubbar. Ställ in i kylen.

Kaksmul

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa rumstempererat smör med mjöl, socker, kanel och vaniljsocker till smulor. Lägg på en plåt och grädda tills de fått lite färg, ca 10-12 min.
  3. Ta fram genomskinliga skålar eller glas. Lägg rabarberkompott i botten, sedan en kula vaniljglass i mitten och strö sist över kaksmulorna. Garnera gärna med något grönt, till exempel citronmeliss.