Helstekt vårkyckling med majs- och ostdipp

Helstekt vårkyckling med majs- och ostdipp
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt vårkyckling med majs- och ostdipp

16 ingredienser

Till den här rätten med inspiration från Mexiko har vi använt små vårkycklingar. Det går naturligtvis bra med vanlig kyckling också, 2 stycken är lagom till 4 personer.

Ingredienser

portioner
  • 4 vårkycklingar
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk chilipulver

Dipp:

  • 3 msk neutral olja
  • 2 msk gul lök, hackad, stekt
  • 1 poblanochilifrukt
  • 1 dl kokta majskorn
  • 1 dl grädde
  • 3 msk cheddarost, riven
  • 1 droppe liquidsmoke
  • 1 tsk färsk basilika, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • kokta majskolvar
  • kokt sötpotatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in kycklingarna med salt, peppar och chilipulver. Stek i ugnen i 20-30 minuter. Kontrollera att köttsaften som sipprar ut när du sticker i kycklingen är genomskinlig. Använder du större kyckling blir stektiden mellan 50 och 60 minuter.
  2. Dipp: Riv cheddarosten. Skala och hacka den gula löken fint. Kärna ur och hacka poblanochilin. Hacka basilikan. Fräs lök och chili i olja. Häll i majskornen och grädden och låt puttra i 2 minuter. Rör ner osten och krydda med basilika, salt och peppar.
  3. Servera kycklingen med majskolvar, sötpotatis och dipp.