Helstekt kronhjortfilé med trattkantareller och rödvinssås

Helstekt kronhjortfilé med trattkantareller och rödvinssås
Foto: TV4

Helstekt kronhjortfilé med trattkantareller och rödvinssås

Av: Fredrik - Strängnäs Mariefred

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1h 30m

Kronhjortfilé som serveras med ugnsrostade rotsaker och mustig rödvinssås med trattkantareller.

Dryckesförslag:

Bonterra, Zinfandel, nr 22620

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 800 g kronhjortsfilé

Rotfrukter i ugn

  • 400 g potatis
  • 1 sötpotatis, stor
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • rosmarin

Rödvinssås

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 1 schalottenlök
  • 3 dl rött vin (av bättre sort)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • smör

Gör så här

  1. Salta och peppra filén, låt vila.

Rotfrukter i ugn

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skala alla rotfrukter och potatisen.
  3. Skiva eller klyfta, beroende på vilken form du vill ha, allt i jämn storlek. Lägg det sedan i en ugnsform och ringla över olivolja och strö över rosmarin Salta och peppra efter smak.

Kött

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bryn filén snabbt i panna, på mycket hög värme, i smör.
  3. Låt eftersteka i ugn med termometer till 50 grader i innertemperatur.
  4. Rulla sedan in i folie och låt eftersteka utanför ugn.

Sås

  1. Blötlägg trattkantarellerna i vatten i minst 10 minuter och låt de sedan rinna av. Krama ur resten av vätskan.
  2. Hacka löken och koka upp den med rödvinet och vattnet
  3. Häll i kalvfonden och tomatpurén, låt koka i 5 minuter.
  4. Strö i majsenamjölet försiktigt, så det inte blir klumpar, och rör om och låt koka upp.
  5. Tillsätt till sist de urkramade trattkantarellerna.

Servering

  1. Servera kronhjortfilén med de varma rotfrukterna och kantarellsåsen.