Helstekt kalkon på klassiskt vis

Ingelsta Helstekt kalkon på klassiskt vis
Foto: Ingelsta Kalkon

Helstekt kalkon på klassiskt vis

21 ingredienser

2,5 h

En underbar rätt som räcker till många, perfekt att bjuda på vid festligare tillfällen! 

Ingelsta produkt helgrillad kalkon

Hel mörad kalkon från Ingelsta

Ingredienser

portioner
  • 1 Ingelsta hel kalkon, tinad eller färsk

Fyllning

  • 4 äpple (gärna Aroma eller Ingrid Marie)
  • 75 g smör, i bitar
  • 125 g katrinplommon
  • 200 rödlökar, i bitar
  • 2 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar salvia

Att pensla med

  • kinesisk soja
  • 50 g smör, smält
  • salt
  • peppar

Till ugnsformen

  • 2 dl vatten
  • 2 gula lökar, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 5 enbär, torkade

En god sås att ha till

  • 3 dl grädde
  • vetemjöl, till redning
  • portvin (eller portvinsgelé)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta ur kalkonen ur påsen.
  2. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
  3. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.
  4. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175 grader.
  5. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
  6. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
  7. Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
  8. Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn.