Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.
Tag ut formen och sänk temperaturen till 175 grader.
Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn.