I samarbete med Ingelsta Kalkon

Helstekt kalkon på klassiskt vis

2,5 h
8
Ingelsta Helstekt kalkon på klassiskt vis
Foto: Ingelsta Kalkon

En underbar rätt som räcker till många, perfekt att bjuda på vid festligare tillfällen! 

23 maj 2017
2,5 h
8

Du behöver

  • 1 st Ingelsta kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg

Fyllning:

  • 4 st äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
  • 75 g smör i bitar
  • 125 g katrinplommon
  • 200 grödlök i bitar
  • 2 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar salvia

Att pensla med:

  • kinesisk soja
  • 50 g smält smör
  • salt & peppar

Till ugnsformen:

  • 2 dl vatten
  • 2 st gula lök i bitar
  • 2 st morötter i bitar
  • 5 st enbär, torkade

En god sås att ha till:

  • 3 dl grädde
  • vetemjöl till redning
  • portvin eller portvinsgelé
  • salt & peppar

Gör så här

  1. Ta ur kalkonen ur påsen.
  2. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
  3. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.
  4. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.
  5. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
  6. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
  7. Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
  8. Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Ingelsta Kalkon

Visa alla recept från Ingelsta Kalkon