Helstekt kalkon fylld med ris, äpple, svamp och gula russin

Helstekt kalkon fylld med ris, äpple, svamp och gula russin
Foto: Daniel Lakatosz
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Helstekt kalkon fylld med ris, äpple, svamp och gula russin

38 ingredienser

30 m + 2,5 h

Helstekt kalkon fylld med ris, äpple, svamp och gula russin. Serveras med gräddkokt grönkål och mandelpotatis.

Ingredienser

  • 1 kalkon [ca 4,5 kg, färsk]

Risfyllningen

  • 1 dl gula russin
  • 2 dl basmatiris (av bra kvalitet)
  • 1 kycklingbuljong, fond du chef
  • 50 g smör
  • 1 silverlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 portabellosvampar, finhackade
  • 1 rött äpple, finhackad (t ex Ingrid Marie)
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Örtsmör

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 msk timjan, finhackad
  • flingsalt

Glaze

  • 1 dl HP-sås
  • 0,5 dl honung
  • 1 msk japansk soja

Smörbuljong till ugnsformen

  • 5 dl vatten, hett
  • 1 kycklingbuljong, fond du chef
  • 200 g smör

mandelpotatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • smör

Gräddkokt grönkål

  • 2 msk smör från mandelpotatisen (ugnsformen)
  • 275 g grönkål
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, juice
  • 0,5 msk honung
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • grönkål
  • sallad (på kruka)
  • äpple
  • citron, klyftor
  • persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 165 grader. Börja med att rensa och skölja kalkonen. Lägg kalkonen på ett galler.

Riset

  1. Blötlägg russinen i kokhett vatten i ca 15 minuter.
  2. Koka 2 dl ris enligt anvisningarna på paketet men tillsätt kycklingbuljong i vattnet.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och låt lök och vitlök få svettas ihop i någon minut. Tillsätt svamp och låt stekas tills vattnet (från svampen) har ångat bort. Tillsätt äpple och persilja, låt stekas ihop i ca 5 minuter. Smaka av med lite salt och peppar. Häll svampröran över riset och tillsätt russinen. Blanda ordentligt och smaka nu av ordentligt med salt och peppar.

Örtsmör

  1. Blanda ihop smör, persilja och timjan. Smaka av med flingsalt.
  2. Använd handen för att göra plats mellan köttet och skinnet på kalkonen och fyll med örtsmöret (både vid bröstfiléerna och låren) Fyll kalkonen med riset och dra ihop benen med matsnöre. Lägg dit ett äpple för att hålla riset på på plats. Gnid in hela kalkonen med överbliven smör.

Glace

  1. Blanda ihop HP-sås, honung och soja. Pensla hela kalkonen och strö på lite flingsalt.

Smörbuljong till ugnsformen

  1. Blanda kokhett vatten, buljong och smör i en stor ugnsform.
  2. Lägg ugnsformen på botten i ugnen och gallret med kalkonen precis ovan så smör och saften från kalkonen droppar direkt ner i formen.
  3. Innertemperaturen ska visa 70+ på stektermometern när kalkonen är färdigstekt (ca 30-40 minuter på kg beroende på ugn och vikt). Ös kalkonen med buljongen (som finns i formen) varje halvtimme. På så sätt blir kalkonen riktigt saftig. Låt vila i minst 30 minuter under folie.

Mandelpotatis

  1. När det är cirka 30-40 minuter stektid kvar för kalkonen, skrubba mandelpotatisarna och dela varje potatis på mitten. Släng ner potatisarna i ugnsformen med buljongen i och lite flingsalt och peppar. Låt stekas i ugnen i ca 30-40 minuter. Tillsätt mer smör om det skulle behövas. Blanda runt då och då.

Gräddkokt grönkål

  1. Skölj grönkålen och stek i ca 2 msk smörbuljong (från formen med mandelpotatisarna i). Stek tills grönkålen är mjuk och tillsätt resterande ingredienser. Låt koka till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Garnering och servering

  1. Garnera ett sort fat med grönkål, plocksallad, äpplen, citronklyftor och persilja. Lägg på kalkonen och plocka ut riset inuti kalkonen. Servera mandelpotatisen och den gräddkokta grönkålen till. Njut!