Helstekt fläskfilé med portvinssås

Helstekt fläskfilé med portvinssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt fläskfilé med portvinssås

14 ingredienser

Fläskfilé med portvinssås och potatismos, en riktigt god festmiddag. Lägg fläskfilén i marinad för extra god smak av timjan och ingefära.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé

Marinad till fläskfilé

  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 tsk färsk ingefära

Portvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl portvin
  • 4 dl köttbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Till servering

  • potatismos, smaksatt med riven emmentaler
  • grönsaker, lättkokta smörslungade

Gör så här

Fläskfilé

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda ihop olja, timjan, peppar och ingefära till en marinad och marinera fläskfilén i 1 timme. Bryn den runt om och efterstek sedan i ugnen i 8–10 minuter. Låt köttet vila inlindat i aluminiumfolie och håll det varmt. Skär upp köttet precis före servering.

Portvinssås

  1. Finhacka schalottenlök. Smält smör i en kastrull och fräs schalottenlöken utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med vätskan, lite i taget och under omrörning. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då. Sila såsen.
  2. Servera köttet med portvinssås, lättkokta grönsaker och potatismos. Tips: smaksätt moset med riven emmentaler.