Helstekt blomkål med rökt kolja, gräslök och lime

Helstekt blomkål med kolja
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Helstekt blomkål med rökt kolja, gräslök och lime

12 ingredienser

45 m

”Att kunna nylaga ett helt blomkålshuvud på 15 minuter är ett extremt bra exempel på fast food som smakar som slow food.” /Paul

Receptet är ur boken Pauls kök, Norstedts förlag.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål, putsat
  • 70 g smör
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 citron, endast skal
  • 300 g koljafilé
  • olivolja, till bakning
  • havssalt
  • rökspån, blötlagt (eller planka)

Till servering

  • 1 dl gräslök, finskuren
  • 2 limefrukter

Gör så här

  1. Skär tunna skivor av smör och täck botten på en kastrull, tillsätt buljong och tryck fast blomkålshuvudet (se till så att kastrullen är precis lika stor som blomkålshuvudet), sätt på locket och ställ på spisen på medelvärme.
  2. Tillaga under lock tills blomkålen börjar bli gyllenbrun i kanten i botten. Låt stå på sidan av spisen med locket på för att genomtillaga hela blomkålen.
  3. Blanda vatten, salt och citronskal. Lägg i koljan och låt rimma 15 minuter (10 minuter om fisken har varit fryst).
  4. Tänd grillen, fördela ut glöden till en jämn bädd, lägg på gallret.
  5. Pensla fisken med olivolja och lägg den på en rökplanka. Placera plankan mitt på grillgallret, vänta tills en rökutveckling sker under plankan, lägg på locket och stäng spjället. Rök fisken 5–8 minuter. Den ska ha en innertemperatur på 40°.
  6. Ett annat rökalternativ är en aburök med alspån, på spisen under fläkten.
  7. Servera direkt med varm blomkål, gräslök, nypressad limejuice och rivet limeskal.