I samarbete med Ingelsta Kalkon

Helgrillad kalkon med senap och vitlök

180 m
Ingelsta Helgrillad kalkon med senap och vitlok
Foto: Ingelsta kalkon

Ett underbart grillrecept som får ta den tid det tar! Tillagningen kräver en grill med lock och är kanske inget för den ovane grillaren, men ack så ljuvligt att bjuda familj och goda vänner på!

10 april 2017
180 m

Du behöver

  • 1 hel Ingelsta kalkon
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 100 g blandade örter
  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 citroner
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och svartpeppar

Glaze

  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl honung

Gör så här

  1. Se till att kalkonen är helt tinad innan du börjar. Salta och peppra kalkonen in och utvändigt.
  2. Finhacka örter och vitlök och rör samman med smöret, citronsaft från en citron, dijonsenap och kryddor.
  3. Snitta låren på kalkonen med några snitt. Försök att lossa bröstskinnet något utan att det lossnar helt. Tryck in kryddsmöret under bröstskinnet och över låren.
  4. Dela den andra citronen på hälften, pressa ur saften i och utanpå kalkonen. Lägg sedan halvorna inuti. Bind gärna samman benen med ett steksnöre.
  5. Starta grillen, det är viktigt att använda kolbriketter. Fördelen briketterna i sidorna så att värmen inte är direkt under kalkonen. När glödbädden blivit fin lägg på kalkonen med ryggsidan nedåt. Sätt på grillocket. Beräkna grilltiden till ca 2,5 timmar. Förmodligen måste du tillföra mer glödande briketter under grilltiden.
  6. Rör ihop ingredienserna till glazen. När det återstår ca 10 minuter av grilltiden så pensla rejält med glazen och låt kalkonen få en fin, gyllene yta. Ta undan kalkonen från grillen och låt vila i ca 15 minuter innan servering. Köttsaften ska vara helt klar när kalkonen är färdigstekt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept