Heléne Johanssons durumbröd

Heléne Johanssons durumbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Heléne Johanssons durumbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

5 ingredienser

Nyttigt och gott bröd gjort på durummjöl. Receptet ger 4 runda eller 2 stora avlånga bröd.

Ingredienser

  • 1000 g vatten
  • 30 g jäst
  • 1200 g vetemjöl med hög proteinhalt
  • 300 g durummjöl
  • 40 g havssalt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet.
  2. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.
  3. Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt). Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
  5. Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
  6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  7. Låt bröden svalna på galler.