Romrussinkaka

Romrussinkaka
Foto: TV4

Romrussinkaka

Av: Helene - Karlskrona

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

En romrussinkaka efter studentkompisen Svens recept, Tomegapsgården i Lund.

Dryckestips
I Castei Recioto, art.nr 77207, 195 kr. Ett vin som smakmässigt påminner mycket om kakan. Här hittar vi dadlar, nötter och choklad allt med en rund kryddighet. Man säger ofta att ”kaka söker maka” och här har vi verkligen en "perfect match"!

Helene från Karlskrona lagade även

Tre sorters knäcke med pålägg

Sturellas laxgryta

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 msk apelsinmarmelad (eller apelsinbitar, gärna från eget apelsinträd!)
  • 2 dl russin
  • 1 dl mörk rom
  • 1 mörk blockchoklad (250 g)
  • Smör och mannagryn till formen

Serveras med

  • glass (eller grädde)
  • ev valnötter

Gör så här

  1. Låt russinen dra i rommen i ett dygn eller minst 3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rund form med löstagbar botten smörjes och bröas, gärna med mannagryn.
  4. Riv mandelmassan grovt.
  5. Blanda ned kakao.
  6. Tillsätt äggen, ett i sänder.
  7. Rör i romrussinen och marmelad eller finhackad apelsinbitar.
  8. Grädda i 40 minuter.
  9. Tag ut och lägg på blockchokladbitar som får smälta ner i kakan.
  10. Servera med glass eller grädde.
  11. Dekorera eventuellt med valnötter.