Helbakad blomkål

Helbakad blomkål

Av: Katinka Svedberg

Från: Malou efter tio

20 ingredienser

60 m

Att helbaka blomkål i ugnen är superlätt och blir oväntat gott. Här serveras den tillsammans med två fräscha dippsåser och kryddblandningen za'atar. 

Tips! Dippsåserna passar även bra att dippa råa grönsaker som morot, rädisa och gurka i.

Ingredienser

portioner

Helbakad blomkål

  • 1 blomkål
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Ärtdipp

  • 200 g frysta ärtor
  • 10 g färsk ramslök
  • 6 färska myntablad
  • 2 msk citron, saft
  • salt
  • peppar

Citron- och sesamdipp

  • 1-1,5 citron, finrivet skal
  • 200 g färskost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk tahinipasta
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • salt

Za'atar

  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk sumak
  • 0,5 tsk havssalt

Gör så här

Helbakad blomkål

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Ta bort blasten från blomkålen. Lägg det hela blomkålshuvudet i en ugnssäker form och klicka på smöret på toppen. Salta och peppra.
  3. Baka mjuk i ugnen ca 45-60 minuter beroende på storlek. Ta ut och dela huvudet i fyra bitar

Ärtdipp

  1. Koka upp ärterna i vatten och häll av i durkslag.
  2. Mixa alla ingredienser till en slät dipp. Smaka av med salt och peppar.

Citron- och sesamdipp

  1. Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en härligt krämig dipp. Smaka av med salt.

Za'atar

  1. Rosta sesamfrön i en torr och het panna tills de fått lite färg. Låt svalna. Blanda sedan alla ingredienser till kryddblandningen. Klar att använda.
  2. Servera blomkålen tillsammans med dippsåserna och kryddblandningen